интересно

Начало | интересно | Не бива да пропускате най-ярката комета NEOWISE! Можете да я видите и с невъоръжено око!

Не бива да пропускате най-ярката комета NEOWISE! Можете да я видите и с невъоръжено око!

Аз детето | 2020-07-13

Не бива да пропускате най-ярката комета NEOWISE! Можете да я видите и с невъоръжено око!

Една от най-ярките комети в последните десетилетия – C/2020 F3 (NEOWISE), ще може да бъде видяна и от България, съобщават астрономите. Това може да се случи малко след залеза – около 22:20 часа, а допълнително оборудване не ни е нужно, само трябва да сме на правилното място – с изглед към чист хоризонт в посока северозапад.

„От няколко дни насам имаме удоволствието да наблюдаваме с невъоръжено око на нощното небе кометата C/2020 F3 (NEOWISE). Това е най-ярката комета на небето от началото на този век, видима от северното полукълбо на Земята след впечатляващата комета Хейл-Боп, видима също с невъоръжено око през 1997 г.“, споделят от Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН.

Кометата NEOWISE се виждаше сутрин преди изгрева на Слънцето на североизток след 03:40 местно време, но от днес (13 юли 2020 г.) тя ще стане видима привечер (след залез) на северозапад. Кометата сега е с видима звездна величина около 4 като на цялото нощно небе има едва 513 по-ярки от нея звезди. С всеки следващ ден яркостта на кометата ще намалява, но ще остане видима още десетина дни.

Прочетете още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град