любопитно

Начало | любопитно | Най-студените места по света

Най-студените места по света

Аз детето | 2015-08-27

Най-студените места по света

Не искаме да си го признаем и дори да си помисляме, че лятото скоро ще свърши. Но за съжаление го усещаме – вали все повече и захладнява. Има обаче едно нещо, което ни успокоява при мисълта за идващата хладна и дъждовна есен и още по-студената зима. Ще споделим и с вас няколко интересни места, на които лятото никога не идва и не е такова, каквото ние сме свикнали. Даже изобщо не можем да го наречем лято, представете си лято с температури -10 градуса, а зимата, оо зимата... бррр... не ни се мисли. И все пак тези места са интересни, така че нека ви разкажем малко за тях.

Станция North Ice, Гренландия

Най-студеното място в западното полукълбо е Гренландия и по-конкретно северната й част, където на 9 януари 1954 г. е била измерена една от най-ниските температури на Земята – минус 66 градуса. Измерването е направено в станция Норт Айс, която се намира в средата на острова, на надморска височина 2345 метра. Станцията е създадена от екипа, който е бил част от специализирана британска експедиция, проведена между 1952 и 1954 г. Тя е нещо като противоположност на друга британска станция, намираща се на другия край на земното кълбо, в Антарктида – Саут Айс.

Якутск, Сибир, Русия

Град Якутск е столицата на Република Якутия, разположена в североизточната част на Сибир, която е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Тук живеят над 200 хил. души, които през зимата се борят със средни дневни температури от -40 до -50 градуса по Целзий. Що се отнася до лятото, жителите на Якутск не могат да се похвалят с привлекателни условия за туризъм – средните юлски температури са едва 19 градуса над нулата. Градът е разположен на западния бряг на река Лена, но през най-суровите зимни месеци реката замръзва до такава степен, че безпроблемно може да се премине от единия до другия й бряг по леда. Въпреки постоянните ниски температури обаче, животът тук тече нормално – в града има две летища, университет, няколко училища, театри и музеи. Понякога се налага обаче жителите и посетителите на района да оставят двигателите на автомобилите си да работят по цял ден, за да могат да потеглят след това, а носенето на очила навън е повече от непрепоръчително, тъй като има огромен шанс те да замръзнат върху лицето.

Верхоянск, Сибир, Русия

В същата област на Сибир – отново в рамките на Република Якутия, се намира още едно рекордно студено място – Верхоянск. Градът се намира на цели 8 дена път от Якутск и лежи вътре в Северния полярен кръг. В него живеят едва около 1300 души, които се препитават основно с отглеждане на северни елени. Тук няма пътища, а всички автомобили преминават по леда на замръзналите езера. Областта около Верхоянск е много богата на природни богатства, включително злато, но заради ниските температури няма условия за тяхното добиване. Тук средната януарска температура е -49 градуса, температурният рекорд е -72 градуса.

Оймякон, Сибир, Русия

Още едно населено място от Якутия в списъка – град Оймякон. Най-близкият град оттук е столицата Якутск, която е на... 3 дни път с кола. Според официалните статистики на руските специалисти, това е най-студеното място в цялото Северно полукълбо, с измерен температурен рекорд от -71,2 градуса под нулата (26 януари 1926 г.). На местния език името Оймякон означава „вода, която не замръзва“, като причина за това са горещите минерални извори, които се намират в центъра на града. Местните жители се препитават основно с отглеждането на северни елени, лов и риболов в ледените води.

Станцията Восток

Ако за температурния рекорд в Северното полукълбо има няколко града, които се борят за титлата, то в Южното полукълбо лидерът е ясен – Антарктида. Най-ниската температура не само на юг от Екватора, но и на планетата, е документирана от руските екипи на станцията Восток на 21 юли 1983 г. – -89,2 градуса по Целзий под нулата. През 1996 г. група от руски и британски учени, работещи в станцията, откриват езерото Восток, обявено за най-голямото известно субглациално (намиращо се под леда) езеро в света. То лежи на около 4000 метра под повърхността на ледената покривка и заема площ от 14 000 кв. км.

Умят, Аляска, САЩ

Това е най-студеното населено място в Аляска и в САЩ като цяло, което е и бивша военноморска база. Тук няма постоянно население, а средните годишни температури са едва -13 градуса по Целзий, като тази стойност не дава реална информация за зимните температури, тъй като тук лятото е сравнително топло. Основният недостатък на времето в Умят, обаче, не са толкова ниските температури, колкото е силният вятър, заради който температурите като усещане падат почти двойно спрямо реалните измервани градуси.

Вижте още:
Сняг в буркан



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град