интересно

Начало | интересно | Най-интересните и странни домашни любимци в света

Най-интересните и странни домашни любимци в света

Аз детето | 2014-12-27

В днешно време няма семейство, в което да няма поне по един домашен любимец. Той не само, че е забавен, но дори се превръща в част от семейството. Котките и кучетата например, вече са повече от обикновени съжители в повечето домове. Дори гущерите и змиите, които до скоро се смятаха за екзотични, вече не са чак толкова странни домашни любимци. Но какво ще кажете да си отглеждате магаре, скунс, таралеж или огромен папагал. Независимо дали вярвате или не, има хора, които отглеждат подобни животинки, а дори и още по-странни. Ще се убедите от нашата класация. Представяме ви 10-те най-необичайни домашни любимци в света.

1. Капибара.



Както вече може би сте разбрали от нас, капибара е най-големият гризач в света. Той достига до изумителните 130 см на дължина и 70 килограма тегло. Изключително рядко срещано е човек да си вземе капибара за домашен любимец, но има и такива случаи. Един от тях е гризачът Каплин Роуз, който е доста популярен в интернет. Неговата собственичка Мелани Типалдос, която живее в Тексас. Мелани споделя, че капибарата не може да се опитоми напълно, затова трябва да бъдете много внимателни в създаването на връзка човек-гризач. Капибарата има нужда от повече дворно пространство, както и място за плуване. Диетата им включва много прясна трева и чиста вода, през цялото време.

2. Виетнамска пръчка

Това е вид насекомо, който се среща във все повече домове по света, а също и в училищата, защото не се не се нуждае от специални грижи. В същото време все повече хора са примамени от идеята да си вземат за домашен любимец странно екзотично насекомо. Виетнамската пръчка обикновено е с размер от 7 до 10 см и живее няколко години при добри условия. Този вид насекоми се нуждаят от високи заграждения и пространство, защото обичат да висят по клонки и да се разхождат. Те са всеядни и дори обичат да си похапват къпини, бръшлян и маруля. Анамската пръчка не обича да живее самостоятелно и трябва да вземете поне още една за компания. Това интересно насекомо не изисква много внимание и е подходяща за първи домашен любимец на малки деца, за да се научат да се грижат за друго живо същество, без това да ги натоварва.

3. Мини магаре

Колкото и странно да ви звучи, такова животно очевидно съществува. Тези животни са много общителни и добри към децата, затова са подходящи за любителите на необикновени домашни любимци. И все пак не оставайте думата "мини" да ви ви заблуди. Мини магаренцата, не са чак толкова малкси. На дължи достигат до 1.5 метра и тежат между 60 и 190 килограма. Те се нуждаят от всичко, от което и големите им събратя: доста сено, пространство, прясна вода и сух подслон. Редовно трябва да се ваксинират и копитата им да бъдат подрязвани на няколко месеца. Магаренцата са социални животни и е хубаво да имат компания.

4. Таралеж

Мнозина са на мнение, че таралежите са много интересни и забавни домашни любимци, дори ка по-добри от кучетата. Таралежите не изискват голяма поддръжка и са нежни домашни любимци. Те се хранят с насекоми като щурци, паячета и червеи, които може да купите в зоомагазин. За да се приспособят към средата и да обикнат стопаните си, е необходимо още докато са малки да се занимавате често с тях. В домашни условия могат да живеят около 10 години.
Добродетелите на домашните любимци, от които да се учим >>
Дали това е вашият домашен любимец?
Таралежите са нощни животни и обичат да си поспиват през деня. Ако искате такъв домашен любимец, трябва да сте сигурни, че нощните шумове няма да ви притесняват.

5. Мини коза

Ето, че имаме още едно мини животинче в нашата класация, но дали и то е мини... Козите отдавна са се превърнали в домашни любимци. Дори Ейбрахам Линкълн си е отглеждал коза в Белия дом по време на президентския му мандат. Грижите за малките козички, които са с размер на малки кучета, не са много сложни. Те са много приятелски настроени и дружелюбни. За разлика от стандартните кози, техните умалени събратя нямат нужда от толкова внимание. Все пак те имат нужда от оградено пространство, където да спят и да се хранят. Менюто им включва предимно сено, трева и листа. Като стадни животни, те са много общителни и обичат вниманието.

6. Мини прасенце

Като стана въпрос за мини животни, няма как да подминем прасенцата. През последните години станаха доста популярни. Джоржд Клуни е един от най-известните хора, които притежават такъв домашен любимец. Неговото прасе се казва Макс и вече го има от 18 години. Миризмата на малките прасенца не е толкова силна, колкото на големите прасета. Те са общителни и се поддават на обучение. Полицейски служби дори са използвали мини прасе, за да откриват наркотици, заради изостреното им обоняние. Трябва да имат строг хранителен режим и да се хранят винаги по едно и също време. Прасетата имат склонност да преяждат и да станат с наднормено тегло, което не трябва да се допуска. Затова аса нужни хранителен режим и доста упражнения и разходка. Те обичат да са център на внимание и затова едно е напълно достатъчно в семейството ви. Мини прасетата могат да свикнат да бъдат разхождани с каишка и ще можете да извеждате домашния си любимец подобно на куче.

7. Захарна торбеста летяща катерица

Захарната катерица произхожда от Австралия. Имат тънко издължено тяло, с кожна гънка, която се намира между предните и задните крайници, което им позволява да се плъзгат от дърво на дърво. Теглото име от 100 до 160 гр. В природата живеят около 9 години, а в домашни условия до 12 г. Захарната катерица е активна предимно през нощта, така че ще трябва да й нагодите графика си към нейния. Това животно не е подходящо за семейства с малки деца, защото обича да се катери по тялото и може да ги нарани с ноктите си. Освен това имат и остри зъби и ако някои ги хване по-грубо могат да ги използват. Не във всички държави е разрешено да се отглеждат тези екзотични животни. България е една от тях. Въпреки това доста хора отглеждат катерички в домовете си.

8. Мини кенгуру

Този братовчед на кенгуруто достига до 104 см. и тежи до 24 кг. Те са много сладки и атрактивни, но се нуждаят от голямо пространство, за да си подскачат воля. Тези животни са доста страхливи и предпазливи в отношенията с хората. Диетата им трябва да включва разнообразни храни като трева и плодове. Те ще са много щастливи не са самотни и имат поне още една дружка.

9. Скункс

Има хора, които имат скункс за домашен любимец, но тези животинки не са много популярни, заради миризливата им слава. Ароматните им жлези се отстраняват, когато са на 4 седмици и това ще ви спаси от, така че няма да се наложи да живеете в постоянна воня. Скунксовете са много чувствителни, интелигентни и много любопитни животни. Собствениците на скункс трябва да прекарват много време с тях, докато са млади, за да бъдат опитомени изцяло. Хранят се с микс от плодове, ядки и суха храна. Освен премахването на ароматните жлези, те трябва да се и кастрират. Животинките трябва всяка го година да се ваксинират.

10. Мадагаскарска хлебарка

Повечето хора смятат, че тези гигантски хлебарки не са подходящи за домашен любимец, но има и такива, които остават очаровани от идеята. Хлебарките не хапят и не могат да летят, а съскащият звук, който издават, ги прави много екзотични и примамливи. Тези животни се нуждаят от малки пространства, в които да живеят. В тях трябва да имат клонки и листа, където да се крият от светлината и нежелани погледи. Обичат да си похапват пресни зеленчуци, суха храна, като дори и кучешка храна ще свърши работа. Тъй като те не хапят и жилят, могат да бъдат отлични първи домашни любимци на деца, които обичат и се интересуват от буболечки.

Кой от тези домашни любимци бихте избрали вие?

Снимки: freeimages.com



Коментари
2 коментара

Ивайла Иванова, 7 г.,

Публикувано на 19.01.2015

хората не разбират как изглеждат защото няма снимки

Тина , ,

Публикувано на 24.07.2015

Напиши имената в Гугъл ще ти излазат

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град