важните неща

Начало | важните неща | Най-добрите и интересни книги за момчета и за добро лятно прекарване

Най-добрите и интересни книги за момчета и за добро лятно прекарване

Аз детето | 2016-07-14

Най-добрите и интересни книги за момчета и за добро лятно прекарване

Знаем, че особено момчетата никак не свързват лятната ваканция с четене и най-малко пък с допълнително. Сигурно дори трудно прочитате и задължителния списък, нали, и то не целия? ;-) Трябва да ви кажем само едно – книгите, които ние ще ви препоръчаме са страхотни. В тях има от всичко, което момчетата обичат: приключения, супергерои, рицари, магьосници, детективи, дракони, вълшебни замъци, високи планини, вълшебни земи и още много и много. Ролята на книгата в детските и юношеските години има специален смисъл и значение. Тя развива ума и въображението по един уникален и увлекателен начин – така, както нищо друго не може да ги развие. Тя обогатява детските мисли, свят и фантазия. Именно тя, чрез своите интересни истории, помага в много етапи от вашето израстване и осъзнаване и ви учи по неповторим начин на нещата от живота, помага ви да навлезете в него, да бъдете толерантни към другите, да осъзнаете разликата между добро и зло, да се самоопределяте в обществото, да мечтаете и да пожелавате, да се осмелявате и да търсите, да искате и да давате.

Детската книга е онова съкровище, което грабва децата и ги откъсва от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безгранични предели. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство, онзи ресурс, който никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново.

След като ви казахме всичко това е време да ви представим нашите любими книги, които се надяваме до края на лятото да станат и ваши.

Поредицата за Скълдъгъри Плезънт




Скълдъгъри Плезънт е детектив, но дотук свършва всичко нормално и започва страхотното и вълшебното. Освен, че е на 400 години, той е и скелет. Да, жив скелет, който е преживял много, много векове в магьоснически битки със силите на злото, които напират да върнат древните богове – Безликите – които по обичайната формула трябва да потопят планетата в кръв и хаос. Но най-голямата му битка тепърва предстои. Една случайност или по-скоро чичо го среща със Стефани, 12-годишно момиче, което има доста различно мнение по всички въпроси и просто е много по-различна от всички останали 12-годишни момичета. Тя мечтае за приключения и мистерии и си няма и на идея, че ще ги получи в наследство, заедно с къщата от чичо си. Тя открива, че светът изобщо не е никак скучен. В него е пълно със страховити магьосници, много шантави създания и място наречено Убежището, което ни пази от всички тях. Докато нещо я преследва, защото разбира какво е открила тя Стефани бързо се превръща във Валкирия Каин, партньор на странния детектив и ученичка по магии. Освен това тя участва и в първото си приключение, включващо могъщ скиптър, книга с имена и... много други неща. И това е само в първата книга, а те са цели осем. Само си представете...

Дивогласи


Макар все още да има само една книга от тази поредица, тя просто грабва от първите страници. Книгата разказва мрачната история на момче, владеещо силата да общува с гарвани, за зловеща заплаха и застрашен град ни предлага първият роман от трилогията „Дивогласи“. Фентъзи романът се издава в 30 държави, а правата за екранизацията му вече са закупени от Fox 2000.
Сюжетът ни въвежда в Блекстоун – проспериращ мегаполис, променен от Тъмното лято, в което вълна от насилие и престъпност помита града. Начело на разрухата е страховит водач – Предача. Другият важен образ е този на 13-годишния Коу, който има способности да общува с врани.
Детето разкрива подземния свят на дивогласите – тези, които притежават силата да говорят с животните и да ги контролират. Коу е един от тях. За да спаси града си, той трябва бързо да овладее способности, които никога не е подозирал, че притежава, и да се подготви за битка срещу зла сила, каквато никой не може да си представи.
Автор на трилогията е Джейкъб Грей, който пази самоличността си в тайна. Говори се, че живее в голям град в Щатите, а нощем кръстосва улиците, мислещ си за тъмни и магични истории. Обожава животните и дори самият той говори на гарвани... въпреки че никой не знае дали разбира нещо от отговорите им.

Дневникът на един Дръндьо


Говорейки за книги за момчета, просто няма как да не го споменем. Някои от вас вече го познават добре, а за другите ще кажем следното. Като казваме дневник хич не си представяйте нещо момичешко с цветенца и мили думи. Да си дете може да бъде наистина кофти. Никой не знае това по-добре от Грег Хефли, който прекарва дните си в основното училище. Там дребни слабаци делят коридорите с грубияни, които са по-едри, по-гадни и вече се бръснат.
В „Дневникът на един дръндьо“ авторът и илюстратор Джеф Кини ни запознава с един неочакван герой. Както казва Грег в дневника си:
Само не очаквайте да пиша в стил „Мило дневниче, това“, „Скъпо дневниче, онова“.
За наше щастие обаче това, което Грег Хефли казва, че иска да направи, и онова, което в действителност върши, са две напълно различни неща.

И помнете: игрите също са важни през лятото, но един час четене вечер, вместо гледане на телевизия е много по-добре и със сигурност ще ви хареса!



Коментари
3 коментара

Симона Мешева , ,

Публикувано на 14.07.2016

Обожавам дневникът на един Дръндьо

Пролетина , ,

Публикувано на 15.07.2016

Да си кажа честно тези книги стават и за момичета.

Pavelka Stefanova, 14 г.,

Публикувано на 15.07.2016

Аз много харесвам Дневникът на един Дръндьо.Тази книга става и за момичета и е много забавна.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град