новини детски

Начало | новини детски | Националната кампания „За по-човечно детско правосъдие“ продължава със събития в страната

Националната кампания „За по-човечно детско правосъдие“ продължава със събития в страната

Аз детето | 2018-02-28

Националната кампания „За по-човечно детско правосъдие“ продължава със събития в страната

Кампанията на Национална мрежа за децата „За по-човечно детско правосъдие“, която стартира през януари в София, беше подкрепена със специални събития във Враца, Пазарджик и Варна.

Кампанията настоява пред институциите за реформа в системата за детско правосъдие, отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., закриване на поправителните интернати и въвеждане на съвременни и ефективни мерки за работа с децата извършители, включващи възстановително правосъдие и превантивна работа с тях. Другата цел е създаване на разбиране в обществото, че проблемните деца са деца в риск и най-често постъпките им са вик за помощ, тъй като те са били жертви на насилие, тормоз, неглижиране, както и живот в крайна бедност.

На 22 февруари в търговски център „СУМИ“ в гр. Враца се състоя събитие, част от кампанията, на което гостите имаха възможността да се запознаят с играта „Не ме съди, човече“, която е метафора на сега действащия Закон за борба срещу противообществените прояви. Показано беше и видео със социален експеримент, който Национална мрежа за децата организира с участието на родители с идеята да илюстрира жестокостта на системата към „ничиите“ деца. На събитието присъстваха граждани, родители, представители на граждански организации и професионалисти, работещи с деца. Весела Алексиева, координатор на Центъра за правата на децата в конфликт и в контакт със закона, Враца, управляван от Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ – България, разказа за проекта „Развитие на центрове за правата на децата в конфликт и в контакт със закона“, в рамките на който се реализира кампанията. Цветана Иванова – психолог и Ивайло Миланов – социален работник, обясниха на гостите как всъщност Центърът работи с деца с проблемно поведение и техните семейства и какъв вид подкрепа им предоставя. Да подкрепят кампанията дойдоха много представители на държавните институции, а доброволци от Младежкия център във Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов“ раздаваха информационни брошури и бонбони „Сдъвкано детство“.

На 23 февруари и в Пазарджик беше проведено събитие, част от кампанията „За по-човечно детско правосъдие“. Целта на пресконференцията, която се състоя в Пресклуб БТА, беше да представи пред медиите и местната общественост темата за нуждата от спешна реформа в детското правосъдие. Андрей Момчилов, експерт на Фонд ИГА, запозна участниците с дейността на Центъра за права на децата в Пазарджик, създаден в рамките на проекта и управляван от ИГА. И в Пазарджик беше излъчен видеоклипът – социален експеримент. Ако детето ви открадне дъвка, какво ще направите? А ако открадне телефон? Има ли наистина „ничии“ деца в България? Как бихме се почувствали ние, ако нашето дете бъде наказано така, както наказват в интернатите и в Детска педагогическа стая? – това са част от въпросите, които поставя видеото и които бяха обсъдени по време на събитието.

Кампанията се проведе във Варна на 24 февруари със специално събитие в Grand Mall, по време на което бяха представени играта „Не ме съди, човече“ и видеото – социален експеримент. За кампанията и проекта разказа Диляна Славкова, Програмен координатор „Правосъдие“ в Националната мрежа. Събитието посетиха деца, родители, представители на граждански организации от Варна, професионалисти, работещи с деца, а доброволци от PTPI „Делфините“, Сдружение „Гаврош“ и Сдружение „Няма невъзможни неща“ разговаряха с граждани и разпространяваха информационни брошури.

Кампанията „За по-човечно детско правосъдие“ ще продължи в цялата страна. Следващото събитие ще се проведе в Русе. Чрез нея Национална мрежа за децата полага усилия да промени нагласите на обществото към децата с проблемно поведение, така че да осъзнаем, че това са деца в риск, а поведението им е вик за помощ, както и да промени остарелия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Снимка: Гергана Енчева, Сдружение „Гаврош“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град