новини детски

Начало | новини детски | Народните танци стават задължителни в училище

Народните танци стават задължителни в училище

Аз детето | 2016-05-03

Народните танци стават задължителни в училище

Учениците още от първи клас задължително ще учат по два народни танца и така ще е почти всяка учебна година, като до края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета „физическо възпитание и спорт“, публикувани наскоро от просветното министерство. До момента нови програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т. е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание. Така първолаците ще се учат да танцуват „Боряно, Борянке“ и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас – Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците – Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците – Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с „Елено моме“ и гръцко сиртаки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град