интересно

Начало | интересно | Намислете си желание, тази нощ ни очакват Персеидите

Намислете си желание, тази нощ ни очакват Персеидите

Аз детето | 2014-08-11

Намислете си желание, тази нощ ни очакват Персеидите

Едно от най-красивите явления на които е способен Космосът ни очаква тази нощ. Така че ако не можете да заспите, не се гответе да седите пред компютъра или телевизора, а просто отворете прозореца и се вгледайте в нощното небе. Ако имате достатъчно търпение, ще станете свидетели на един от най-мощните метеоритни потоци, наречен Персеиди. Макар падащите звезди да са започнали пътя си още на 6-ти август, но пикът им ще е чак на 11 срещу 12 август през нощта. Тогава се очаква броят на звездите на достигне между 60-70 на час. За съжаление, Луната е във фаза на пълнолуние и нейната разсеяна светлина в земната атмосфера ще попречи да бъдат забелязани множество от тези падащи звезди, които са с по-малка яркост, обясни пред „Фокус“ астрономът от Националната астрономическа обсерватория на Рожен Никола Петров. Въпреки това ще можем да се насладим на по-ярките метеори, стига да няма облачна покривка над нас, уточни Петров.

Падащите звезди са малки частици, останали от разпадането на кометата Суифт Титъл. Когато навлизат в земната атмосфера, те започват да се нагряват и изгарят. Докато горят, те изглеждат като падащи звезди, но реално нямат нищо общо със звездите, допълни астрономът.

Самите метеори се врязват в атмосферата ни с впечатляваща скорост от 212 хил. километра в час, а в самия пик ще можем да наблюдаваме по над 100 подобни обекта на час. Персеидите са метеорен поток, който е наричан в Европа „Сълзите на Св. Лаврентий“, тъй като появата им съвпада с празника на едноименния светец. Кометата Суифт Титъл е родителското тяло на тези метеори, която предизвиква това интересно явление, когато преминава през перихелий.
 
Любопитното е, че тя се приближава до Земята ни веднъж на всеки 135 години, но за сметка на това планетата ни минава покрай нейната „опашка“ на всеки 12 месеца. Изключително красивото изгаряне на Персеидите може да се наблюдава от абсолютно всяка точка на планетата, като това зрелище е още по-наситено в Северното полукълбо.

Освата да ви кажем, да намислите най-съкровеното си желание и да го подготвите за довечера и кой знае, може звездите наистина да сбъдват желания.

Снимка: pictures.reuters.com



Коментари
2 коментара

avika , ,

Публикувано на 20.07.2015

iskam da stana rusalka

maria todorova, 6 г.,

Публикувано на 21.10.2015

ne moga da plyvam

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град