История

Начало | История | Накратко за Втората световна война

Накратко за Втората световна война

Аз детето | 2019-05-31

Накратко за Втората световна война

През септември 1939 година всички развити по това време страни в света участват във война, която ще остане в историята като най-опустошителната от всички. Макар че е продължила много по-малко от други войни от 1939 до 1945 година – войната – известна ни днес като Втората световна се е водила на територията на всички седем континента в един или друг момент, както и всички океани. Знаем, че никой от вас не обича думата война, но в историята на човечеството са се случвали грандиозни войни, които е добре да помним и да знаем за тях, за да може поне да не повтаряме същите грешки. Много исторически книги пълни с факти от Втората световна съществуват днес. Те са пълни с проучвания и всякакви сведения, както и обяснения защо е започнало всичко. Ако обаче нямате чак такъв интерес към войните – запомнете от нас най-важните неща! Прочетете накратко какво е станало във Втората световна война!

1. Втората световна война е битка между две групи страни – „съюзниците“ и „оста“. Основните съюзнически сили са Великобритания, Франция, Русия, Китай и САЩ. Основните сили на „оста“ са Германия, Италия и Япония.

2. Преди началото на Втората световна война Германия е управлявана от човек на име Адолф Хитлер. Той заедно с нацистката партия иска Германия да управлява Европа. За да получат повече земя и власт, на 1 септември 1939 г. германските войски нахлуват в Полша. След като Хитлер отказал да спре инвазията, Великобритания и Франция обявили война на Германия и така Втората световна война започнала.

3. По време на войната германските сили напредвали през Европа и през лятото на 1941 г. те нахлули във Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Дания, Норвегия, Гърция, Югославия и СССР.

4. Милиони германци били хвърлени в затвора и убивани, защото не отговаряли на образа на „съвършения“ германец. Хитлер искал да създаде онова, което според него било „най-добрата“ и най-силна раса – и затова хора от няколко раси като евреи, цигани и хора с физически и умствени увреждания били гонени и убивани.

5. Групата, която така наречените нацисти най-ожесточено преследвали е евреите. Около шест милиона евреи са били убити по време на Втората световна война в едно от най-страшните събития в историята – холокоста. Това е така, защото Хитлер обвинява еврейския народ за загубата на Германия в Първата световна война и твърди, че те са опасни за германския народ и обществото.

6. По същото време, когато Германия се бори за власт в Европа, Япония искала да контролира Азия и Тихия океан. През 1937 г. (преди официално започване на Втората световна война) при император Хирохито Япония нападнала Китай и така също взела участие във войната.

7. Някои страни останали неутрални във Втората световна война. Такива държави били Испания, Швеция и Швейцария, които решили да не се присъединяват към нито една от страните.

8. Германците се предават на 8 май 1945 г. През 1944 г. съюзническата армия преминава през Великобритания, за да освободи Франция от нацисткото управление. Една година по-късно съюзническите армии нахлуват в Германия, принуждавайки германците да се предадат. След ядрени атаки върху големите японски градове Хирошима и Нагасаки, Япония също се предава на съюзническите сили през август същата година. Така Втората световна война приключва.

9. Въпреки това по време на войната и нападенията загиват около 64 милиона души – това е повече от цялото население на Обединеното кралство.

10. Историята на България по време на Втората световна война включва първоначален период на неутралитет до 1 март 1941 г., период на съюзяване със Страните от Оста до 9 септември 1944 г. и период на присъединяване към Съюзниците през Втората световна война до края на войната.

11. След края на Втората световна война германските военнопленници в Канада получавали толкова добро отношение, че се привързали силно към страната и не искали да я напуснат, след като били освободени. Много от тях останали там или по-късно се преместили от Германия в Канада.

Снимка: Reuters



Коментари
3 коментара

марин а минимизират евентуалното влияние на руските войски, които , 16 г.,

Публикувано на 08.04.2020

Има доста верни неща, но и откровена пропаганда!!! Нахлуването на съюзническите армии в германия не принуждават германците да се предадат, а тяхната цел е са се минимизират щетите от настъпващата руска армия, стигнала чак до р. Елба, противно на очакванията. Не се споменава нищо за концлагерите, в които далеч не загиват само евреи, а също така и така, че евреи са участвали в убийството на евреи, не само германци. Хвърлените атомни бомби над обикновени мирни градове се базират на германските научни технологии и са с цел демонстрация на превъзходство над врага - СССР, а също така и за отмъщение, но не и за капитулацията на Япония, която практически е била вече победена. Никъде не се споменава загубата на руснаците - около 26 милиона. Към страните спазили неутралитет трябва да се спомене и Турция, както и да се спомене активната дипломатическа поддръжка от тези страни на "оста". Също така и гнусното отношение на съюзническите армии към България.

Валентина Димчева Недекова , 35 г.,

Публикувано на 27.01.2021

Все пак трябва да е достъпно обяснено като за деца.Трябва ли да се описва подробно кой кого и как е убивал?!?!

От редакцията: Здравейте, старали сме се максимално да избегнем тези подробности и да няма излишен драматизъм така да кажем, но все пак това е войната като цяло. Но ще имаме предвид критиката Ви.

бебе коте, 2 г.,

Публикувано на 13.02.2024

Йес

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град