Растения и животни

Начало | Растения и животни | Наистина ли ламите обичат да плюят?

Наистина ли ламите обичат да плюят?

Аз детето | 2018-06-19

Наистина ли ламите обичат да плюят?

Приличам на камила, но нямам гърбица! Казват за мен, че имам лоши маниери, защото от време на време плюя по хората и понякога по други животни. Знаете ли кой съм аз? Добре, ще подскажа още малко – имам пухкава козина и името ми започва с буквата „л“. Точно така – аз съм лама! Няма как да не сте чували за това животно – него го има в почти всички зоопаркове по света, а също така е и честа звезда в анимационните филмчета, най-вече, когато трябва да наплюе някого. Все пак ламите са известни точно с това! Повечето от нас дори знаят само този факт за тях. Но дали наистина те имат лоши маниери и това ли е най-доброто, което могат да предложат? Нека разберем!

Знаехте ли например, че думата „лама“ е на перуански и се превежда просто като „овца“? Не, нали, и ние не го бяхме предполагали досега! Освен това тези животни са от Южна Америка, но днес почти всички от тях са опитомени и се използват за носене на тежки товари, особено от хората, които живеят в областта на Андите. Опитомяването на лами датира от 3000-5000 години, което ги прави едни от най-древните домашни животни в света. Инките и другите индианци са ги използвали като източник на облекло, храна и за придвижване. Днес има около 350 хиляди лами в Америка и Канада. По стръмните склонове на планинската верига Анди ламите могат да носят товари между 22 и 34 килограма. Това може и да не звучи така впечатляващо, но за хората от този регион това е безценна помощ. При това никак няма да е необичайно да срещнете цяла редица от тези животни, които транспортират стотици стоки през планините.

Знаехте ли също така, че тези животни са с изключително благ характер и всъщност много обичат вниманието на хората. Ламите са най-известни с това, че са много мили животинки и че са много лесни за опитомяване и трениране. Това ги прави използваеми за различни неща и в същото време уязвими. В стадо ламите комуникират с леко къткане, „тананикане“ и движение на ушите и врата. Викът за опасност, който ламите използват, може да се сравни с този на тропическите птици. Ламите го използват, когато наближава опасност. Освен това започват да вдигат много шум и да „мрънкат“, когато се чувстват неудобно или им е много топло. Най-много обичат да похапват трева и подобно на камилите могат да оцелеят с много малко вода.

Те обаче са много повече от работни животни. Ламите имат много мека и здрава вълна, от която хората тъкат дрехи, килими и дори въжета. Вълната им е един от най-скъпите и същевременно с това най-използван материал в САЩ, благодарение на който се правят много дрехи. Едни от най-известните дизайнери използват вълна от лама за ушиването на своите модели. При това може и да е трудно да повярвате, но често в Америка ламите се използват и като животни за охрана. Те се обучават специално, за да може да пазят стада от овце и кози от койоти и други подобни хищници.

Доказано е, че ламите помагат и в центрове за лечение на деца, тъй като много рядко са агресивни и обичат хората. Но какво става с плюенето тогава – сигурно често ги плюят си мислите вие... Това въобще не е вярно! В действителност плюнката тези животни пазят едни за други, защото по този начин изразяват раздразнение или недоволство. Разбира се могат да плюят и по хората, но това се случва ако вложиш цялото си старание да ги ядосаш и то много. При това лесно можеш да избегнеш слюнката им. Преди да плюят, ламите мърдат ушите си назад и нагласят главата си нависоко. Това е характерно за тях, защото чрез плюенето се осигурява ред в стадото и се показва кой доминира. Ако животното е тренирано и му е осигурено стадо с други лами, обикновено то няма да плюе по хората. Всъщност добре обучените лами обикновено са много приятелски настроени животни. Хора, които се грижат за тях твърдят, че дори са по-привързани към стопаните си от кучетата!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град