зоокът

Начало | зоокът | Надникнете в едно щъркелово гнездо със специалната камера на Българско дружество за защита на птиците

Надникнете в едно щъркелово гнездо със специалната камера на Българско дружество за защита на птиците

Аз детето | 2017-06-27

Надникнете в едно щъркелово гнездо със специалната камера на Българско дружество за защита на птиците

На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците в YouTube – БДЗП Live stream, вече следим на живо живота на семейство щъркели, намиращи се на метри от гнездото на изоставената щъркелка Снежи.

Камерата, която в продължение на три месеца даваше в реално време информация за ежедневието на Снежи, вече следи съседното щъркелово гнездо. В него живее двойка щъркели с тяхното единствено малко. Наблюдаващите от средата на март с помощта на камерата живота на щъркелите в село Ярлово, община Самоков, предполагат, че мъжкият от двойката щъркели с малко име Ростислав – ухажвал и впоследствие изоставил Снежи.

Припомняме, че любовната история между двата щъркела, мъжкият Ростислав и женският Снежи, започна през март, когато в село Ярлово, в едно от щъркеловите гнезда се завърна първо Ростислав. Мъжкият бял щъркел положи грижи за тазгодишния си дом и скоро в него се появи и Снежи. Двата щъркела използваха времето, в което бяха заедно, за да доизграждат общия си дом и да доказват любовта помежду си. След това обаче, Ростислав напусна гнездото и остави Снежи сама в последвалите снежни бури. Младата Снежи не успя да се справи сама с мътенето на яйцата, които снесе, както и не ѝ стигнаха силите и опитността да се предпази от атаките на двойката щъркели, заели съседното на нейното гнездо, а именно –най-вероятно нейният бивш ухажор и новата му избраница.

Предстои в следващите два месеца да видим как двата възрастни щъркела се грижат за своето малко. Ще проследим ежедневните им напускания на гнездото в търсене на храна. Ще станем свидетели на неотлъчното пазене на малкото, от единия от родителите, който остава в гнездото до завръщането на другия, носещ така необходимата храна. Надяваме се да станем свидетели и на първите опити за излитане от гнездото на единственото малко в него.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град