покани

Начало | покани | Над 600 деца събира 20-тият фолклорен фест „Чичо Стоян“ в Дивотино на 6-ти юни

Над 600 деца събира 20-тият фолклорен фест „Чичо Стоян“ в Дивотино на 6-ти юни

Аз детето | 2015-06-04

Над 600 деца събира 20-тият фолклорен фест „Чичо Стоян“ в Дивотино на 6-ти юни

20-тият поред традиционен фолклорен фестивал "Чичо Стоян" ще се проведе в село Дивотино на 6 юни.
Над 600 участници от областта и югозападния регион са заявили участие в тазгодишната фолклорна среща, която ще се състои пред читалището в село Дивотино. Празникът ще започне от 9:00ч. и ще продължи до 19:30ч.

Организатори са Община Перник, НЧ "Чичо Стоян" 1927 и кметът на Дивотино Румен Сергиев.

Всички, които желаят да присъстват са добре дошли.

Детският фолклорен фестивал „Чичо Стоян“ се провежда в памет на патрона на читалището Стоян Михайлов Попов, известен с псевдонима си Чичо Стоян. Той е един от големите поети в българската детска литература от началото на 20 век. Сред най-известните стихотворения на родения на днешния ден поет са „При мама и при татко“, „Сърдитко“, „Майчина отмяна“.
Стоян Попов издирва, събира и преработва за първи път епоса за Крали Марко през 1901 година. Между 1906 и 1910 г., вече под псевдонима си Чичо Стоян, участва в редколегията на вестник „Славейче“.

През 1926-27 година издава детския вестник „Зведица“, а по-късно и списанието „Звездица за деца“. В тях публикува свои стихотворения, гатанки, залъгалки, приказки в поеми. Поезията му е била високо ценена от автори като Пенчо Славейков, Константин Величков, Александър Теодоров-Балан, Ран Босилек.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град