новини детски

Начало | новини детски | „Музейко" - мястото, където децата ще си играят с експонатите

„Музейко" - мястото, където децата ще си играят с експонатите

Аз детето | 2014-10-01

„Музейко" - мястото, където децата ще си играят с експонатите

Детският научен център "Музейко" - за деца между 5 и 12 години, ще бъде открит догодина в близост до Минногеоложкия университет в столицата. Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която разгледа строежа заедно със зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.
Инвестицията на стойност 25 млн. лв. е осигурена от фондация Америка за България. Кметът на София пое ангажимент Столичната община да ремонтира улиците в района, за да се улесни достъпа до музея, който се намира в близост до метростанция "Г.М. Димитров".

Предвижда се най-големият детски научен център в Източна Европа да посреща между 120 и 150 хиляди посетители годишно, посочи Бистра Кирова, изпълнителен директор на музея. Фасадата на сграда ще е уникална - с т.нар. три малки планини - три пластични обема с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти.

Научният център ще е на площ от 3500 кв.м, 2000 от тях ще бъдат заети от интерактивни игри, свързани с наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства. По думите на Кирова пространството ще бъде интерактивно и децата не просто ще наблюдават експонатите, но и ще играят с тях, за да научат за света, хората и цивилизацията. Детският научен център ще има специално предназначен кът за деца до 3 години.
Смисловият и физически център в интериора ще е "великанско" дърво - огромна конструкция, която от една страна свързва най-ниската с най-високата точка в "Музейко", а от друга - праисторията с космоса, миналото с бъдещето, посочи Кирова. Тя каза, че ще бъде представено най-интересното от науките, характерни за различните епохи - археология и геология в миналото, природа и архитектура в настоящето, космически изследвания, енергия и комуникации в бъдещето.

Концепцията за сградата е разработена от американска компания, специализирана в създаването на музеи, проектант е българската компания "А и А Архитекти".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град