любопитно

Начало | любопитно | Муцуната на кравите издава настроението им

Муцуната на кравите издава настроението им

Аз детето | 2015-01-29

Муцуната на кравите издава настроението им

Учени са установили, че по температурата на муцуната на кравите може да се съди за настроението на добичетата, пише в. "Дейли експрес".

За целите на проучването в продължение на осем месеца британски специалисти от организацията Световната защита на животните (WAP) са наблюдавали настроението на 13 крави. Предишни изследвания са показали, че негативни емоции като стрес и страх могат да доведат до съществен спад в назалните температури. Целта на авторите на настоящото проучване е била да установят дали при кравите се наблюдава същата промяна, когато реагират на позитивни емоции.

"Разбирането за това как изразяват позитивни емоции е важен, и същевременно масово пренебрегван аспект от науката за благосъстоянието на животните. Целта ни не е да докажем, че животните проявяват различни чувства, а да ги отчетем, за да насочим вниманието към важността на науката за благосъстоянието на им", казва Хелън Проктър, ръководител на изследователския екип.

За да доведат 13-те крави до състояние на спокойствие и да измерят температурата на муцуните им, специалистите са галили добичетата. Процесът е повторен 350 пъти в рамките на три месеца, след което изследователите са се заели с анализа на получените данни.

Специалистите са установили, че температурите се променят заедно с други фактори като положението на ушите на кравите. При спад в температурите настроението на добичетата се определя от това дали ушите им са отпуснати - признак на спокойствие, или дали са изправи - положение, издаващо силен стрес.



Коментари
1 коментар

Симона т, 10 г.,

Публикувано на 02.02.2015

Много интересно , аз сега научавам !!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град