За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | МОН предлага три варианта за присъственото обучение до Коледа

МОН предлага три варианта за присъственото обучение до Коледа

Аз детето | 2020-11-16

МОН предлага три варианта за присъственото обучение до Коледа

Три примерни графика за редуване на присъствено с дистанционно обучение до Коледа е изпратило Министерството на образованието до училищата. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в класните стаи, съобщават от monitor.bg

„Обмисляме редуване, защото не очакваме подобрение на ситуацията. Предложили сме примерни графици, учениците трябва да се върнат и да се видят с учениците и учителите. Не е подходящо едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е подходящо графикът да започне след 1-2 седмици, докато се нормализират стойностите.”, обясни миналата седмица просветният министър. В най-засегнати от пандемията области учениците от прогимназиален и гимназиален курс ще учат от вкъщи до края тази или и следващата седмица. След това графиците на МОН ще могат да се прилагат за обучаващите се от 5-и клас нагоре. В останалите области, където учениците учат присъствено, това може да се случва с редуване.

Примерните графици на МОН обхващат периода от миналия четвъртък до 23 декември. При първия вариант учениците от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение и трите дни преди Коледа всички ще учат в клас. Най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи. 43% от часовете на 9-и и 10-и клас също ще преминат пред лаптопа или телефона и платформите за дистанционно обучение. Само с две седмици онлайн уроци или 33% общо пък ще бъдат седмокласниците. Осми и пети клас ще имат по една пълна седмица в дистанционно обучение плюс 17 и 18 декември. Така според този график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината деца ще учат от вкъщи, а втората, четвъртата и петата – 38% от тях.

При втория вариант онлайн уроците са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. Според това предложение 5-и и 12-и клас карат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6-и и 11-и пък започват с две пълни седмици вкъщи, две присъствени и още две онлайн. Седмокласниците пък имат две седмици в клас, две вкъщи, 7 учебни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага осми клас да учат онлайн само от 26-и ноември до 2 декември и преди Коледа. 9-ти и 10-и клас почват със седмица от вкъщи, от 19-и ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а след това една седмица отново онлайн. До края на годината според този вариант 9-и клас учи на място и между 9-и и 16-ти декември, а десетокласниците само на 17-и и 18-ти.

Според третото предложение от 12-и до 18-и ноември в училище ще учат 5-и, 8-и, 9-и и 10-и клас. Следващата 5-и, 9-и и 10-и клас минават дистанционно, а с 6-и продължава с онлайн уроците. От 26-и ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас. Между 3-и и 8-и декември онлайн са 7-и, 8-и, 11-и и 12-и клас, а от 9-и до 16-и са 6-и, 7-и, 11-и и 12-и. на 17-и и 18-и декември в класните стаи ще бъдат само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас, а до края на годината към тях се присъединяват всички ученици.

Според образователния министър трябва да се следва принципа на приоритизация и определени класове да учат повече присъствено. В насоките на МОН е разписано и в каква последователност различните паралелки да преминават към дистанционно обучение. Според тях първи трябва да са паралелките от 9-и до 12-и клас, в които не се изучава интензивно или разширено чужд език. След това дистанционното обучение може да се прилага и за осмокласниците, които не изучават интензивно език и по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката трябва да се приложи в прогимназия, както и при изучаващите интензивно чужд език в 8-и клас и останалите осмокласници. В този списък са включени и 3-и и 4-и клас. В училища с концентрация на деца и ученици от уязвими групи в 4 и 5 група трябва да минат последно в дистанционно обучение.

Вълчев предлага и два различни примери за реорганизация на учебното време: да се даде възможност на хибридно обучение като част от предметите да са онлайн в другата смяна или пък се раздават задачи за самоподготовка, ако не могат да се намерят заместващи учители, часовете да се намалят с до 10 минути, практическото обучение да се планира в оптимален период от учебната година, в последователни дни, за да мине цялата паралелка към онлайн обучение. Сред мерките е носенето на маски при смесване на класовете.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град