Растения и животни

Начало | Растения и животни | Могат ли птиците да летят в дъжда?

Могат ли птиците да летят в дъжда?

Аз детето | 2023-04-05

Могат ли птиците да летят в дъжда?

Интересен въпрос, нали? Всъщност наистина виждали ли сте някога птица да лети, когато навън вали проливен дъжд? Представяте ли си какво е да не можеш да се движиш никъде, когато вали? Щеше да е неприятно, но дали наистина е така? Преди да отговорим на този въпрос ще ви кажем една шега. Обичаме шегите! Как се нарича птицата, която я е страх от дъжда? Страхлива кокошка! Не ви ли беше смешно? Е, тогава да минем към сериозния въпрос! Само ще ви кажем, че трябваше да е смешно, защото кокошките и без това не летят много! Но дъждът определено влияе на навиците на полет на повечето птици. Почти всички птици могат да летят, докато вали, но това определено влияе доста на иначе красивия им и точен полет, затова стига да няма някаква невероятна опасност те избират да не го правят. Може да видите птици да летят на къси разстояния при лошо време, за да намерят нещо за ядене, но повечето от тях предпочитат да стоят на едно място, докато светът не стане отново сух.

Но защо дъждът затруднява летенето на птиците? Представете си, че трябва да се движите във въздуха, докато около вас летят дъждовни капки, които ви пречат не само на краката и ги правят малко по-тежки, но и хвърчат непрекъснато около лицето ви и очите. Освен това и спадането в налягането на въздуха ще повлияе на движението ви. То ще стане по-бавно, а завоите ще са ви по-трудни. Ето така се чувстват птиците при лошо и дъждовно време! Когато налягането падне, въздухът е по-малко плътен. Има по-малко молекули, което затруднява летенето на птиците. Движението в небето в области с ниско въздушно налягане отнема много енергия. Ето защо ще видите повече птици, кацнали на клони на дървета или дори електропроводи по време на буря.

Ако дъждът обаче продължи по-дълго време, птиците ще трябва да се престрашат и да влязат в окото на бурята. Повечето птици трябва да се хранят няколко пъти на ден и те ще прелитат кратки разстояния под дъжда, за да намерят храна. За щастие перата им са силно водоустойчиви. Повечето вода ще се изтъркаля от перата им, предпазвайки кожата отдолу. Много птици също могат да произвеждат масло, което могат да разпределят върху перата си, за да се предпазят допълнително от дъжда. Въпреки тази защита, повечето птици не обичат да се мокрят. Всъщност проучване от 2010 г. установява, че това им причинява голям стрес. Екип от изследователи проучили птици, живеещи в Костариканската тропическа гора. Чрез кръвни проби те открили, че птиците имат по-високи нива на хормон на стреса в дъждовни дни. Това може и да не ви изненадва. В крайна сметка много животни се чувстват стресирани по време на буря. Собствениците на домашни любимци често установяват, че дъждът и гръмотевиците изнервят животните им. Някои животни реагират на природата толкова силно, че почти сякаш предсказват бъдещето!

Не всички птици обаче са така! За патиците например е известно, че стоят навън под дъжда и дори си играят в локвите. Други пък използват слабия дъжд, за да се изкъпят. За тези, които живеят в горещ, сух климат, дъждът също е добре дошъл шанс да се разхладят. Докато птиците предпочитат да не летят под дъжда, за тях това не е невъзможно. Виждали ли сте някога птица да лети по време на буря? Повече от вероятно е тя да търси нещо за ядене.

А ти какво обичаш да правиш, когато вали? Би ли предпочел да играеш под дъжда или да останеш на сухо и топло вътре? Ако си като повечето птици, вероятно ще търсиш сухо убежище!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град