Растения и животни

Начало | Растения и животни | Малки, зелени и... Знаете ли какво са каперси?

Малки, зелени и... Знаете ли какво са каперси?

Аз детето | 2019-06-28

Малки, зелени и... Знаете ли какво са каперси?

Все по-често в кулинарните предавания водещите споменават каперсите като пикантна съставка на различни сосове, салати и изискани блюда. Лека-полека те започнаха да губят първоначалната си мистериозност и да се появяват по щандовете на все повече супермаркети. Но все още мнозина се чудят що за растение е това. Бързаме да поясним, че каперсите не са някакъв екзотичен зеленчук или пък странни семена на мистично растение. Те представляват неразцъфнали пъпки на едноименен средиземноморски храст, които преди да влязат в кулинарна употреба биват предварително мариновани по специален начин. В Средиземноморието и части от Азия ще откриете Capparis spinosa, известен капер храст или роза на Флиндер. Това е бодливо растение, което расте в сухи райони. Неразтворилите се цветни пъпки на това растение, наречени каперси, са били използвани като подправка и ароматна част от рецепти повече от хиляда години. Зрелите му плодове, известни като каперсови плодове, също се използват за храна.

След като фермерите събират незрелите пъпки, те ги изсушават на слънце. Веднъж изсъхнали пъпките се мариноват в оцет, саламура, вино или сол. Този процес се нарича втвърдяване и придава на каперсите уникален аромат на лимон, който донякъде прилича на зелените маслини. Каперсите са с размер от малък (с размер на зелен грах) до размер на малка маслина. Най-малките каперси са най-ценните и често са много скъпи. Каперсите са скъпи, тъй като се събират на ръка.

Най-търсените каперси са сорт, известен като nonpareils, които идват от Южна Франция. По-малките имат по-деликатен вкус и по-силни аромати. Специфичният им вкус и лимонов аромат ги прави подходяща добавка за салати, заливки, сосове, паста, топли и студени ястия, туршии, зеленчуци, различни видове меса (и особено риба), а много често хората ги консумират директно от буркана. Това е така, защото се смята, че са богати на протеини, витамин C, фибри, йод, ненаситени мазнини и органични киселини, а липсата на топлинна обработка запазва всички полезни вещества на каперсите в оптимално количество и качество.

Прочетете и още няколко интересни неща за непознати храни:
Фейхоа – плодът с вкус на ягода и ананас
Шарена като дъгата царевица е истинско индианско съкровище
Що за чудо е наречено джакфрут?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град