любопитно

Начало | любопитно | Любителите на книгите също си имат специален празник

Любителите на книгите също си имат специален празник

Аз детето | 2016-08-09

Любителите на книгите също си имат специален празник

„Четящият човек живее хиляда живота, преди да умре. Този, който не е прочел нито една книга, живее само един.“
Джордж Р. Р. Мартин

Знаете ли, че има начин, по който можете да изживеете всичко, да сбъднете всяка ваша мечта, да отидете на далечно място и да изживеете нещо невиждано и нечувано. Искате ли да се повозите на метла и да погледнете света от най-високата му точка или пък да отидете в някой истински замък и да бъдете най-смелия рицар, който спасява най-красивата принцеса. А защо не и нещо по-страшничко – да отидете на събор на най-лошите вещици по света, да разберете техния коварен план за завладяване на света и след това сам-самичък да ги разпердушините всичките. А защо не да станете детективи, които разрешават най-вълнуващите и мистериозни исторически загадки или просто да бъдете дете, което не само чете приказки, но и ги изживява. Е, макар нито вие, нито ние да имаме вълшебни пръчки, всичко това може да се сбъдне и то просто докато си седите вкъщи на дивана или пътувате към дългоочакваната ваканция с мама и татко. Тези вълшебни килимчета, които ни понасят по различни земи и светове се наричат книги. Всяка прочетена книга оставя незаличим отпечатък върху живота ни и го обогатява по начин, по който друг не може.

Книгите са магически и прекрасни. Те ни помагат да живеем по-дълго и по-вълнуващо и дори да сме по-съпричастни към другите същества. Сигурни сме, че много от вас знаят това и обичат книгите, нали? А знаете ли, че днес трябва да сте още по-усмихнати от обикновено, защото си имате личен световен празник. Макар да е по-популярен все още в държави, от които ни дели един океан, ние тържествено ви честитим днешния ден – Световния ден на любителите на книгите!

Докато произходът на този ден е обвит в мистерия и слухове, самите книги не са. Започнали от дърворезба и каменни плочи и стигнали до електронните, те имат интересна и богата история. Първоначално книгите били писани върху дълъг пергамент защитен здраво от дървен капак. Често дървеният капак е бил плътно обвит в кожа, за да се предотврати намокрянето му. Изработвали се много трудно и на ръка и затова били наистина много скъпи и само най-заможните си ги позволявали. В по-съвременната епоха, възможностите за печат, направили книгите по-евтини и по-лесни за отпечатване. Печатната преса, пишещата машина и компютърът, всички те оказали влияние върху пазара на книги. А днес с наличието на електронни устройства, които могат да бъдат използвани, за да се четат книги, компютри, таблети, че дори и на повечето мобилни телефони вече могат да се четат книги – това занимание е по-лесно и удобно. Така че нямате никакво извинение да не отпразнувате днешния ден.

А как? Много просто – вземете книга и четете! Днес е идеалният ден да отидете до близката библиотека например и да откриете нейния приветлив свят пълен с незабравими книги. Убедени сме, че много библиотекари с удоволствие ще ви помогнат да намерите подходящо за вас заглавие. Можете дори да обсъдите любима книга с приятеля си, което да го убеди и той да я прочете или да си вземете чаша хубав чай, какао, сок или каквото обичате да пиете и просто да прочетете някоя хубава книга. Няма нищо по-хубаво от това и честит празник!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град