зоокът

Начало | зоокът | Лийм – вдъхновителят на Балу е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Лийм – вдъхновителят на Балу е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Аз детето | 2018-08-31

Лийм – вдъхновителят на Балу е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Може и да си мислите, че мечките са само кафяви и полярни и това е всичко, но грешите! Оказва се, че по света има много видове. Някой са големи и страшни, други са малки и сладки. Едни са разпространени навсякъде, а други са защитени. Точно един такъв нов обитател днес получава и зоопаркът в София.

Сладкото мече идва директно от зоопарка в Лайпциг, Германия. Софийския зоопарк получава този интересен и рядък вид мечка по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, като в бъдеще очакваме и женска мечка от същия вид.

От днес в нова и хубава клетка се кипри Лийм – мече от вида бърнеста мечка. Чували ли сте някога за подобно животинче? Те са големи, шумни и смъртоносни, особено за термитите. Обичат да ядат термити, могат да нападнат цяла колония и да изядат до 10 000 термита, ако термитите влязат в носа им те затварят ноздрите си със специална ципа. Също така те не спят зимен сън. Бърнестата мечка е в категория Уязвим вид в Световната червена книга и е в Приложение I на Вашингтонската конвенция. Тенденцията при популацията на бърнестите мечки в природата (около 20 000) е намаляваща. Този вид мечка е разпространена в Южна Азия във влажните гори на Индия и Шри Ланка, както и в южните низини на Непал.

Бърнестата мечка е прототип на мечката Балу от „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг. Лийм се чувства добре в новия си дом и е много игрив и активен. Може да го видите в сектор „Хищници“ в Мечкарника в Софийския зоопарк.

Снимка: Марсел Фенс и Катерина Зарева-Симеонова



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град