новини детски

Начало | новини детски | Летен лагер учи деца на здравословен живот без мобилни телефони и друга техника

Летен лагер учи деца на здравословен живот без мобилни телефони и друга техника

Аз детето | 2019-07-30

Летен лагер учи деца на здравословен живот без мобилни телефони и друга техника

15 деца от Кюстендил и София се учат на здравословен начин на живот и творчество в лагера „Живей с любов“ в село Смоличано. Там те са без мобилни телефони и друга електроника. Децата се хранят с част от произведеното в близката зеленчукова градина, за която се грижат и поливат. Хлябът се меси пред тях в мобилна фурна. Всеки ден малчуганите се събуждат със спортни занимания, закуска и поход до някоя от местните забележителности, а вечер палят огън край реката.

15-те деца са разделени на групи по земеделие, животновъдство и изкуство. „Предвидили сме такава програма, че да не скучаят. Идеята е да ги изведем навън и да им направим т. нар. дигитален детокс, защото практиката показва, че много деца са затворени предимно вкъщи и не могат да мислят. А тук, посредством различни игри, стимулираме и развиваме творческото им мислене“, споделя пред Bulgaria ON AIR ръководителят на групата Лили Александрова. Децата в лагера споделят, че са щастливи и не им се тръгва от Смоличано. Част от тях имаха възможност да нахранят кравите в близката ферма, а други поливаха и копаеха в зеленчуковата градина.

„Много ми е хубаво, приятно ми е. Играем си с децата. Най-много ни харесва, че сме без телефони, че ни е свободно, че е чист въздухът. Всичко ни харесва“, разказва Кристиян. Децата имат часове по пеене, фотография и рисуване. Лагерът продължава 10 дни в няколкото реставрирани къщи в един от кварталите на Смоличано.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град