любопитно

Начало | любопитно | Квинквавигинтилион – числото, което ще ви върже езика

Квинквавигинтилион – числото, което ще ви върже езика

Аз детето | 2022-07-27

Квинквавигинтилион – числото, което ще ви върже езика

Хиляда - всеки знае това число. Единица с три нули – 1000, милион -единица с шест нули: 1000000 И какво следва? Милиарда. Друг? И какво още?
И след това...
Знаехме си, че не сте толкова зле по математика колкото си мислехте, но все пак чували ли сте за числото Квинквавигинтилион (Quinquavigintillion), например. Ние определено не бяхме, а и ни се вързаха езиците дори само да го кажем, а какво остава за друго.

Може още да не вярвате, че съществува, но то си е там и само чака да повярваме в него. А как се пише ли: много по-лесно от името си, това е число с 80 нули след 1. Напишете едно, а след това 80 нули и ето ви го Квинквавигинтилионът. Това обаче не е просто число, това е приблизителния брой на елементарните частици във Вселената. Но не си мислете, че това е най-голямото число, има и още.  След него идва числото Гугол (Googol): число със сто нули след единицата. Думата за това число е измислена 9-годишно момче през 1938 година. Цифрата показва количеството от време от около 1 до 1,5 години гугъл, която ще се проведе от времето на Големия взрив във Вселената, до най-масивна черна дупка.

"Човешкият калкулатор" Алексис Лемиаре постави световен рекорд, като изчисли числото Гугол. Едно такова число се произнася така: 3 гугола 893 дуотригинтилиона. И все пак и това не е най-сложното число, защото имаме и Гуглоплекс. Но с колко ли нули се пише то? Много просто: гугол се пише със сто нули след единицата, а гуголдуплес с две единици и същите нули. И това не е най-голямото число. Най-голямото и най-странно число наричаме безкрайност.

Някои учени са убедени, че числата не могат да нарастват до безкрайност, и има едно огромно число, което е толкова голямо, че ако добавите едно към него, можете да получите нула. Въпреки това, това число и стойността му лежат далеч отвъд човешкото разбиране и е вероятно то никога да не бъде намерено и доказано. Това вярване е основният принцип на математическата философия, известна като "Ултрабесконечност."

Вижте още:
Скритите числа в джунглата
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Има ли разлика между число и цифра?



Коментари
1 коментар

Бела , ,

Публикувано на 11.07.2021

Уха, готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град