За родители

Начало | За родители | Креативни идеи, с които да ангажираме детето в домашните задължения в кухнята

Креативни идеи, с които да ангажираме детето в домашните задължения в кухнята

Аз детето | 2016-10-21

Креативни идеи, с които да ангажираме детето в домашните задължения в кухнята

Изключете телевизора и започнете игри в кухнята! Това съветват всички детски психолози родителите. Със сигурност всеки родител предпочита да остави малкия си наследник пред телевизора или компютъра, докато приготвя закуската или вечерята или пък мие съдовете. Много по-лесно е детето да седи кротко и да не ни смущава, за да свършим всичко бързо и лесно. Често малките палавници пречат, задават хиляди въпроси, които ни разсейват или пък направо цапат това, което вече сме почистили. Но изследванията показват, че дори два часа, които децата прекарват, особено пред телевизора, могат да ограничат въображението им и техните познавателни способности. Какво остава да се направи тогава? Как можем да сме едновременно в кухнята, да вършим задълженията си и на децата да им е забавно и да е приятно за всички. Много лесно – под формата на игра. Шкафовете в кухнята са пълни с чудни неща, които са интересни за децата и с които те едновременно могат да се забавляват и да научават за „чудото“ на домакинските задължения и че храната не се появява магически в чиста чиния.

Играйте ролеви игри! Помогнете на детето да развива и упражнява своето въображение. Проучвания показват, че децата, които играят на ролеви игри обикновено стават по-интелигентни и са по-щастливи. За да ангажирате детето в кухнята, можете например да му помогнете да си представи, че се намира в огромен замък и е красива принцеса или принц, който е поканил важни гости на вечеря. Понеже държи всичко да е изрядно, то само се е ангажирало с това да подреди масата. След това дайте свобода на въображението и го оставете да подреди масата за вечеря както му харесва. Дори и да не е по правилата. Можете деликатно да му показвате къде се слага вилицата например и че в страната на известния му гост такива са правилата, но без да се натрапвате прекалено. Така то хем ще се забавлява заедно с вас, хем ще се научи да подрежда масата и неусетно това задължение ще му стане приятно и само ще изявява желание да го върши почти всеки път.

Забавна история при приготвянето на храната! Можете заедно с детето да измислите интересни истории свързани с приготвянето на храната. Така например спагетите, които се варят в момента могат да станат водолази на опасна мисия. Давайте само началото на детето и го насърчавайте само да добавя детайли в историята. Измислянето на подобни истории играе важна роля в развитието на езика и чрез тях детето се научава да организира мислите си и да ги изразява с думи. Освен това чрез комуникацията вие се свързвате с детето си още повече и това подобрява самочувствието му. Най-важното, в историята спокойно можете леко и тактично да вмъквате как се казва този продукт и как се приготвя, а сме сигурни, че в крайна сметка детето и само ще задава подобни въпроси.

Направете го помощник! Тук естествено не говорим то да реже или вари нещо, но спокойно можете да му дадете задача да измие зеленчуците или пък да ви извади необходимите съдове от шкафа. Ако му кажете, че това е най-важната задача при готвенето и без него няма да успеете да направите нищо, то ще се почувства значимо и дори гордо от себе си и с удоволствие ще свърши това.

Експериментална торта! Дайте на детето голяма купа и свободата да сложи всички съставки, които иска да има неговата домашна торта. Би било хубаво да го оставите да помогне за абсолютно всичко – включително количеството яйца и брашно, ако смятате сами да направите блатовете. Най-лошото, което може да се случи е тортата да е ужасна на вкус, но това ще помогне на вашия палавник да се чувства спокойно в кухнята и да научи някои основни готварски умения. Освен това тук важен е процесът, а не резултатът.

Балончета и пяна навсякъде! Децата обичат да правят сапунени мехури и да си играят с пяната, което може да се превърне и в образователна дейност. Напълнете леген с вода и сложете в него някоя малка чиния, както и повечко препарат за съдове или сапун за по-безопасно. След това оставете детето да се забавлява с пяната и му обяснете, че точно така се мият всички съдове – с пяна, докато не станат чисти.

Децата се учат на всичко по-лесно, когато заедно с това се забавляват!

Вижте още:
Полезни правила за млади готвачи



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 11 г.,

Публикувано на 23.10.2016

Много интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град