История

Начало | История | Кой е измислил почивните дни? Да, като всяко нещо и те са били измислени от някого!

Кой е измислил почивните дни? Да, като всяко нещо и те са били измислени от някого!

Аз детето | 2018-07-06

Кой е измислил почивните дни? Да, като всяко нещо и те са били измислени от някого!

Юхууууу! Идва уикендът, което означава никакво училище и никаква работа за цели два дни! Всъщност какво ще правите през почивните дни? Ще прекарате време с приятелите си? Ще спортувате? Ще прочетете интересна книга? Най-вероятно всичко, защото през уикенда повечето от нас могат да забравят всичките си задължения и да се отпуснат! Но някога покрай тези дейности питали ли сте се на кого трябва да благодарите за това, че има два дни в седмицата, в които можете да забравите за основните си задължения? И освен това кой пък е решил, че работната седмицата не може да бъде от два дни, а пък почивните да са пет например... Ако се замислите, двудневна работна седмица няма да ни даде много време да изпълним всички неща, които трябва да свършим. Колко бихте могли да научите, ако сте ходили на училище само два дни всяка седмица? Колко коли ще бъдат произведени, ако фабриките са отворени само два дни в седмицата?

Колкото и да обичаме уикендите, бихте ли повярвали, че те са били измислени само преди около 100 години? Вярно е! Преди това работната седмица е била 6 или седем дни, което означава, че хората са работили и учили постоянно! На други места пък са имали само един ден почивка и това често е било така заради религиозни традиции. Например, мюсюлманите традиционно си почиват в петък, докато евреите – в събота, а християните правят това в неделя. Това е било така до времето на индустриалната революция в края на 1800 година, когато започнала да се оформя идеята за два почивни дни. По това време големите фабрики, които произвеждали потребителски стоки, започнали да превръщат традиционната селскостопанска икономика в промишлена.

Фермерите започнали да заемат работни места в заводите, но често не харесвали да работят определени часове, като били свикнали да определят сами графика си във фермата. Те също не одобрявали факта, че много собственици на фабрики ги принуждавали да работят седем дни в седмицата. И започнали все по-често да надигат глас! Това оплакване в крайна сметка се превърнало в организирани трудови стачки в САЩ и други места по света, в които работещите отказвали да работят, за да изпратят силно послание до своите работодатели. По време на тези стачки напрежението между правоохранителните органи и демонстрантите често е било високо и за съжаление някои хора са били ранени или дори са загубили живота си. С течение на времето и със засилващите се бунтове собствениците на фабрики осъзнали, че било най-ефективно да оставят работниците да почиват както в събота, така и в неделя.

Това важно решение, което ползваме и до днес обаче най-често се приписва на Хенри Форд. Форд пръв започнал да дава на работниците си два почивни дни! Защо? Той искал да продаде колите, които се произвеждали и един ден забелязал, че собствените му работници са били едни от най-добрите му клиенти. Решил, че хората биха купували повече коли, ако имали времето да им се наслаждават и да ги използват за пътувания. Малко след това му решение тази идея се разпространила навсякъде по света!

Така че следващия път, когато уикендът дойде и искате да благодарите на някого за него, благодарете на трудовото движение, включително на профсъюзите, които съществували в края на 80-те. И благодарете на Хенри Форд, който разбрал, че икономиката получава тласък, ако работниците имат няколко дни от седмицата, за да купуват стоки и да се радват, че ги използват!

Вижте още нещо любопитно:
Защо месеците имат различен брой дни?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град