новини детски

Начало | новини детски | Котешки истории за деца от Джеймс Джойс за първи път в България

Котешки истории за деца от Джеймс Джойс за първи път в България

Аз детето | 2017-01-25

Котешки истории за деца от Джеймс Джойс за първи път в България

Две истории за деца, писани от гения Джеймс Джойс, излизат за първи път в България. С изящната книга „Котаракът и Дяволът“ в превод на Иглика Василева и илюстрации на Чавдар Николов издателство „Лист“ отбелязва 135-годишнината му. Роден на 2 февруари 1882 г., ирландецът е смятан за един от най-великите автори на XX век, а романът му „Одисей“ е произведението, проправило нови пътища в литературата.

Историите в „Котаракът и Дяволът“ и „Котките на Копенхаген“, които Джойс съчинява специално за 4-годишния си внук Стивън, са истински перли в короната на детското книжно царство. Какъв по-подходящ начин за родителите да възпитат добър вкус и усет за качествена литература у децата си от тази ранна среща с творчеството на един титан? Великолепният превод на Иглика Василева предава на български всички достойнства на текста, а илюстрациите на известния карикатурист Чавдар Николов засилват удоволствието от четенето.

Котешките истории се появяват на бял свят първо като писма на Джойс до внука му през лятото на 1936 г., а по-късно и като книга. Действието на първата история се развива във френското градче Божанси, разположено на десния бряг на Лоара. Главни герои в него са Дяволът и местният кмет, който надхитрява Рогатия да построи мост над реката. Втората история е вдъхновена от всекидневието на датската столица по онова време. Според изследователите на Джойс и в двете авторът е оставил биографични следи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град