забавна наука

Начало | забавна наука | Космическа фурна за хляб – това ще е откритието на 2018

Космическа фурна за хляб – това ще е откритието на 2018

Аз детето | 2018-01-05

Космическа фурна за хляб – това ще е откритието на 2018

Много пъти, добре де, няколко пъти досега сме ви разказвали какво точно ядат космонавтите. Знаете, че те не се хранят с хапчета или някакви прахчета, които като се стоплят или им се добави вода като по чудо се превръщат в пържола и картофи. Поне засега все още не е измислено такова чудо. Ако сте се интересували от тази тема, знаете, че в повечето случаи те ядат почти същата храна като нас. Просто тя е в по-различни опаковки и понякога е сушена, за да може да се консумира по-лесно при липсата на гравитация. Така че всъщност на тях не им липсва почти нищо, освен хлябът. Точно така! Космонавтите не могат да ядат хляб докато са на мисия. Не че ще им стане нещо, всъщност би било доста добре да го имат, защото той дава доста енергия, която на тях им е много необходима. Обаче не може, защото хлебните трохи могат да попаднат във вентилацията и електронните системи на МКС и да предизвикат доста неприятни неща. Късото съединение е най-малкото от тях!

1965 година – това е единствения път, когато на станцията е имало хляб. Тогавашният втори пилот на екипажа Джон Йънг тайно е донесъл сандвич от Земята. Как не са го намерили и въобще как е оцелял през полета до космоса никой не знае. Щом обаче Йънг решил да си похапне вкусно на втория ден и извадил сандвича от джоба си, той започнал да се разпада, а трохите да летят в най-различни посоки. Тогава настанала всеобща паника... Ха-ха-ха, космонавтите ги е страх от сандвич. Знаем, че звучи смешно, но вече обяснихме защо е така. От този момент нататък всеки космонавт преди да бъде изпратен на МКС е щателно проверяван дали случайно не си е скрил някой „опасен“ сандвич. На борда пък е позволено да се ядат само тънки и много, много препечени тортили, които се разпадат на едри парчета, но не са особено вкусни, твърди всеки, който е бил на МКС.

За радост на смелите учени това обаче е на път да се промени. Германската компания „Bake In Space“ в партньорство с Германския център за авиация и космонавтика разработва проект за печене на хляб при условия на микрогравитация. Печенето на хляб ще става в специална фурна с капацитет не повече от 250 вата и не повече от 45 градуса. Фурната ще бъде тествана на борда на МКС през април 2018 г., като част от мисията „Horizon“ на Европейската космическа агенция. Специална камера ще бъде инсталирана във фурната и целият процес на печене ще бъде контролиран от Земята. Хлябът ще се пече 4 дни, но всички твърдят, че усилието ще си струва.

Ние пък с нетърпение ще чакаме резултатите и видеото от космическата фурна, а през това време ще си направим и един сандвич и за първи път ще се радваме, че не сме станали космонавти!

Снимки: NASA

Още интересни неща за космоса можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град