новини детски

Начало | новини детски | Конкурсът за детско творческо писане „Моето невероятно лятно приключение“ наближава своя край

Конкурсът за детско творческо писане „Моето невероятно лятно приключение“ наближава своя край

Аз детето | 2015-08-24

Конкурсът за детско творческо писане „Моето невероятно лятно приключение“ наближава своя край

Точно една седмица остава до финала на конкурса за детско творческо писане „Моето невероятно лятно приключение“, който се провежда в рамките на инициативата „Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg и Столична библиотека. Набирането на творби ще продължи до 30-ти август. Така че, скъпи деца, ако не сте изпратили все още своята – има още малко време, чакаме ви! Резултатите и победителите ще бъдат официално обявени на 13 септември по време на финала на „Забавното лятно четене“ 2015 г.

В конкурса за детско творческо писане могат да участват деца от цялата страна между 6 и 14 години, като изпратят своето есе или стихче на имейл info@az-deteto.com, в които да опишат най-невероятното приключение, което им се е случвало през лятната ваканция или за преживяване, което мечтаят да им се случи. Дори да е нещо, което е съвсем обикновено. Повярвайте, магията на думите е невероятна, както и талантът на децата. Досега получихме такива на пръв поглед обикновени, но прекрасно написани истории. Така че очакваме и вашите деца!

Интересен факт е, че децата предпочитат есеистичната форма пред стихчетата. Още по-любопитно е, че в края на почти всяка детска творба има и поука, която може да послужи на всички. Така например Вяра Атанасова ни уверява, че: „Магията е само в силната ни любов и във въображението ни.“ От есето на Алексия Сомова, научаваме нещо още по-хубаво: „Също така участвам в много конкурси, от които мога да спечеля книги, които ще даря на библиотеката. Библиотеката е моето малко пристанище през лятната ваканция – там се срещнах с много нови приятели.“

В журито на конкурса се включиха младите български детски автори Петя Кокудева и Иван Раденков, както и Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“. Те ще оценяват творбите в две възрастови групи – от 6 до 10 и от 10 до 14 години. С наша помощ те разбира се ще раздадат и награди – призьорите в двете категории ще спечелят електронна книга Pocketbook, предоставени от „ПИК Компютър“. Специални награди-изненади ще получат и други участници харесали се на журито.

„Забавното лятно четене“ продължава през цялото лято и ще завърши преди първия учебен ден. На 13 септември ще бъдат оповестени и резултатите от летния, най-активен период на кампанията – там ще се разбере колко деца са взели участие само през 2015 г., кои са най-активните от тях, кои са най-четените книги, кое е най-четящото училище и най-четящият град.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град