За родители

Начало | За родители | Компютърните игри: за или против

Компютърните игри: за или против

Аз детето | 2016-06-30

Компютърните игри: за или против

През последните около 10 години, компютрите, таблетите и смартфоните се превърнаха в неразделна част от живота ни. И не само от живота на възрастните, но и на децата. Сигурни сме, че много родители често се замислят дали да позволяват или не на детето да прекарва дълго време пред компютъра, за да има то време да играе на компютърна игра или пък вперило очи в таблета или пък изобщо дали да му позволяват да се докосва до него. Дали игрите са полезни за децата, дори и тези, които са образователни или напротив – повече им вредят?

Минуси от седенето пред компютъра

Основните фактори, които биха били вредни за детето пред компютъра са:
1. Дългото гледане на екрана и съответно изморяването на очите;
2. Седенето в една и съща поза;
3. Въздействието върху психиката.

Точно поради тези причини специалистите препоръчват на деца до 6-годишна възраст изобщо да нямат досег с тези технологии. За децата от 7 до 8 години времето трябва да е не повече от 15 минути на ден. За 9-годишните и нагоре времето е около 45 минути.

Плюсове от седенето пред компютъра

Повечето детски компютърни игри стимулират мозъчната активност на детето, развиват координацията, двигателните умения и подобряват дори езиковите такива. Освен това ако цялото семейство се включи в играта по един или друг начин, това ще се превърне в приятна семейна и сплотяваща дейност и така ще е по-лесно да се обясни на децата, кога е достатъчно за днес, без тръшкания и „Ама само още пет минути!“. Развитието на интелектуалните способности на детето без съмнение е много важно, но не по-маловажни са и неговото емоционално състояние и усещането му за семейна обич и подкрепа да прави това, което харесва. Много педагози препоръчват точно това – компютърните игри да се използват като забавно занимание за укрепване на семейните връзки между деца и родители.

Повечето детски компютърни игри могат да служат не само като източник на забавление, но и за развитие на различни способности. Вече има разработени хиляди игри и приложения, дори и на български език, които учат детето да смята, пише или да опознава други интересни научни факти, докато играе с любимите си анимационни герои. Интерфейсите на такива игри са приятни, цветни и весели, точно каквито децата обичат и не са натоварващи.

Вижте още:
Любимите ни забавни и полезни детски приложения за „Андроид“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град