любопитно

Начало | любопитно | Киното навършва 120 години днес

Киното навършва 120 години днес

Аз детето | 2015-12-28

Киното навършва 120 години днес

На 28 декември преди 120 години в Париж е била първата кинопрожекция и заради достъпността си новото изкуство поставя началото на „безкрайна любовна история“ с публиката. Историческата прожекция събира в парижкото Гран кафе 30 зрители, платили за билет по един франк. На премиерата братя Люмиер демонстрират машината си, наречена кинематограф, която показва „движещи се фотографии“ и филма „Работници напускат фабриката „Люмиер“ в края на работното време“. Той продължава само 45 секунди, но публиката е готова да го гледа многократно. Поканените журналисти пренебрегват събитието заради по-важни новини. Мълвата за чудото обаче обикаля Париж и още следващия месец пред Гран кафе вече има опашка от желаещи да гледат „движещите се снимки“. Истински хит става „Пристигането на влака на гара Ла Сиота“.

Той е с продължителност само 50 секунди, но успява за това време да предизвика „страх, ужас, дори паника“ сред публиката, защото влакът се приближава към нея и се увеличава по размери. Само след две десетилетия киното е определено като изкуство.

Първи „седмо изкуство“ го нарича писателят Ричото Канудо, за когото то е „пластика в движение“. През 1946 г. във френския град Кан е организиран и първият кинофестивал. През 2015 г. чествахме още един юбилей в киното – 100 години българско кино. На 13 януари в България е била първата публична прожекция на „Българан е галант“ на Васил Гендов.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град