важните неща

Начало | важните неща | Киберфлашинг – новата онлайн заплаха за деца, която лесно може да бъде избегната

Киберфлашинг – новата онлайн заплаха за деца, която лесно може да бъде избегната

Аз детето | 2019-05-23

Киберфлашинг – новата онлайн заплаха за деца, която лесно може да бъде избегната

С бързото развитие и най-вече все по-широкото разпространение на мобилните технологии, не е чудно, че децата са изправени пред нова заплаха най-вече за психичното им здраве, когато се забавляват със смартфон или таблет в ръка. Тя се нарича киберфлашинг, пише австралийската медийна компания SBS (Special Broadcasting Service). Според тях киберфлашингът е съвсем нов, но се разпространява мълниеносно навсякъде по света. И въпреки че звучи опасно, всъщност е съвсем лесно да се избегне.

По своята същност киберфлашингът представлява внезапно изпращане на порнографски снимки или заплашителни съобщения на случайни мобилни устройства. Понякога това могат да бъдат устройства на възрастни, но често се случва да ги получават 14-годишни деца или пък дори и 3-годишни, които си играят с телефона на мама или татко. Киберфлашингът се извършва на места с много хора като молове, стадиони, площади или паркове и използва популярната технология блутуут (Bluetooth) технология и нейният аналог за устройствата на Епъл – AirDrop. Понеже тази функция позволява анонимно да се изпрати съобщение до всички мобилни устройства в радиус от 3-4 метра някои лоши хора се възползват от това и изпращат до всички устройства с такава включена функция порнографска снимка, изображение на насилие, заплашително послание или нещо друго с цел да стреснат или изплашат другите наоколо. По този начин неподходящо или стряскащо съдържание може неочаквано да се появи на смартфона или таблета както на възрастен потребител, така и на малко дете.

За щастие това обаче може да се предотврати много лесно! За да не попадате на нещо толкова неприятно не дръжте включен Bluetooth ако не го използвате и избягвайте да го използвате на прекалено оживени места. Или пък ако устройството ви го позволява поставете парола на функцията си! Така че само тези, които я имат да могат да се свързват с вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град