новини детски

Начало | новини детски | Катедралата Щефансдом във Виена

Катедралата Щефансдом във Виена

Калина Ценова | 2006-06-27

Катедралата Щефансдом във Виена

Цялата учебна година в училище учихме за историята на австрийската столица – Виена. Сега искам да ви разкажа за посещението, което миналата седмица моят клас направи в катедралата “Свети Стефан” ( на немски се произнася Щефансдом). Щефансдом е голяма катедрала и е символ на Виена.

Най-напред, учителката ни разказа интересни неща за историята на тази величествена сграда. След това влязохме вътре през Великанската врата. Видяхме гроба на Фридрих III и принц Евгений. Гробниците на свещениците се наричат катакомби. Там е студено и мрачно. Видяхме и статуи на много светци, за някои от които има старинни легенди. В тази катедрала се е венчал великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

След почивка изкачихме 343 стълби, които ни отведоха до Южната кула. Тя е висока 137 метра! След това продължихме с асансьор до голямата камбана Пумерин. Тя е изключително тежка и бие само на най-големите празници – Коледа, Нова година, Великден. Северната кула е построена от Ханс Пухсбаум. Легендата разказва,че когато започнал да строи кулата, дяволът отишъл при него и му заповядал докато не завърши строежа да не споменава името Мария. Ханс се опитал да удържи уговорката, но един ден без да иска се обърнал към девойката, която харесвал: “Виж, Мария! Харесва ли ти моята кула?” И в този момент дяволът го блъснал.

Катедралата Щефансдом е не само красива, но от нея научихме много за историята на Виена. Сега, където и да се намирам в този красив град, търся да видя Южната кула, която се извисява над всички сгради.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град