Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво са рутерите и защо са толкова важни?

Какво са рутерите и защо са толкова важни?

Аз детето | 2014-08-13

Какво са рутерите и защо са толкова важни?

Интернет е една от най-големите и важни разработки на 20-ти век. Той позволява на хората от цял свят да изпращат електронна поща или други съобщения един на друг в рамките на няколко секунди, не е само това. Интернет ви позволява и да четете, наред с много други интересни неща, нашите статии. Всички сме приели за нормална част от живота да виждаме отделните части на Глобалната мрежа, които идват в нашите домове или училища – сайтове, електронна поща, бързи съобщения и изтеглени файлове. Те са тези, които правят Интернет динамичен и толкова интересен. Но нито една от тези части някога би могла да дойде до вас и вашият компютър без друга важна и материална част от мрежата, за която може би никога не сте и предполагали, че съществува. В действителност повечето възрастни хора също на се са срещали "лице в лице" с тази машина, която е най-отговорната за съществуването на Интернет изобщо – рутерът.

Когато изпращате електронна поща на приятел на другия край на страната, как сте сигурни, че съобщението ще отиде именно при вашият приятел, след като в България има хиляди компютри? Голяма част от работата по получаването на съобщението от един компютър на друг се извършва от рутери, защото те са най-важните устройства, които позволяват и контролират потока от съобщенията между различните мрежи в целия свят. Но как точно става това? Ще разберем с един лесен пример. Нека видим какво може да направи един прост рутер.
Представете си един малък клас, който има за задача в часа по информатика да направи 3-D графики и за да получат всички отлични оценки трябва да ги изпратят на учителката. В класа има 15 деца и всяко работи на собствен компютър. За да създадат една цялостна графика, всеки има за задача да направи една част от нея и всяка ще трябва да изпрати на всеки своята част. Това означава да се изпратят много големи файлове между всичките 15 деца. Е, какво ще направят те, за да си изпратят файловете – ще използват мрежата разбира се.
Когато едно дете изпраща файл към друго, но много голям, това означава, че за изпращането ще бъдат използвани всички ресурси на мрежата, което ще забави всичко останало за другите деца. Една от причините за това, е че всеки изпратен информационен пакет се вижда и получава и от всички други компютри в локалната мрежа. Всеки компютър разглежда пакета и решава дали той е бил предназначен за неговия адрес. Това запазва основния план на мрежата, но има последствия за изпълнение, тъй като размера на мрежата или нивото на активност се увеличава. За да се запази работата на учениците учителката създава две отделни мрежи за връзка между децата и за връзка между нея и децата. Маршрутизаторът (рутерът) свързва тези мрежи, както всяка с всяка, така и всяка с Интернет.

Рутерът е единственото устройство, което вижда всяко съобщение, изпратено от всеки компютър, включен в мрежите на училището. Когато, детето, в нашия пример изпраща огромен файл към друг ученик, рутера разглежда адреса на получателя и поддържа трафика по мрежата. Когато детето, от друга страна, изпраща съобщение до учителката, за да я попита дали се е справило със задачата си рутера вижда адреса на получателя и препраща съобщението между двете мрежи.

Един от инструментите, който  рутерътт използва, за да се реши къде всеки пакет трябва да отидете е таблица с конфигурация. Най-общо тази таблица съдържа следните неща:

  • Информация за отделните връзки и адреси;
  • Приоритети за връзки, които се използват;
  • Правила за работа с двете рутинни и специални случаи на трафик.

Разбира се, това е само най-простата таблица на най-простия рутер, в Интернет се срещат и много други пълни с още хиляди условия.

След това, рутерът има две отделни, но свързани важни задачи:
Маршрутизаторът осигурява тази информация да не отиде там, където това не е необходимо. Това е от решаващо значение за поддържане на големи обеми от данни и от запушване на връзките на "невинни минувачи."
Рутерът прави сигурен преносът на информацията, така че тя да стигнат до адресата.
При изпълнение на тези две задачи, рутерът е изключително полезен при справянето с две отделни компютърни мрежи. Той се присъединява към двете мрежи, разпространението на информацията от единия към другия, а в някои случаи, извършване на преводи на различни протоколи между двете мрежи. Той също така предпазва мрежите една от друга, за предотвратяване на трафика по един от излишно разливане до другия.

Тъй като броят на мрежите, прикрепени една към друг расте и таблицата за конфигурация за обработка на трафика между тях расте и процесорна мощ на рутера се увеличава. Независимо от това дали има две или хиляда мрежи, основната операция и функцията на рутера си остава същите. Тъй като Интернет е една огромна мрежа, съставена от десетки хиляди по-малки мрежи, използването на рутери е абсолютна необходимост.

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Нещо полезно и интересно за компютърните мрежи



Коментари
1 коментар

Бейби , ,

Публикувано на 13.08.2014

До редакцията: Извинете, не мога да си вляза в читателския дневник.

От редакцията: Моля пиши на mirela.lubenova@investor.bg за този проблем. От там ще ти помогнат.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град