Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво е катерица?

Какво е катерица?

Ивета Стефанова | 2010-06-25

Какво е катерица?

Катерицата е бозайник от разред гризачи. Тялото й е дълго до 32 см, а опашката от 20 см до 30 см. Катерицата обитава горите и живее в хралупите на дърветата. Тя се храни основно с растителна храна. Катерицата има много красива и ценна кожа. Катерицата е типичен гризач. Зъбите й нарастват непрекъснато и затова трябва да гризе твърди храни, за да ги изтърква.
Тя има стройно и гъвкаво тяло и дълга опашка, която й служи като кормило при големите скокове по дърветата. През лятото козината на катерицата е червеникавокафява, а през зимата е по-сива, с дълги кичурчета от косми по ушите. Умее да се катери и скача добре. На земята бяга доста бързо, но се чувства несигурно и затова рядко слиза от дърветата.

Катерицата обитава всички видове гори. Появява се в паркове, овощни градини, дори и по дърветата в населените места. Катерицата си прави топли гнезда в хралупите или в корените на дърветата. Там отглежда малките си и се крие при лошо време. Прави си по няколко гнезда. Тя е дневно животно.

Храната на катерицата е преди всичко растителна. Яде семена от иглолистни дървета, жълъди, орехи, лешници, гъби, пъпки, насекоми, мекотели, понякога ограбва гнездата на малките птици. За зимата приготвя запаси – лешници, сушени гъби и др., които укрива в хралупи, а след това, при скитането си в гората, ги открива и се спасява от глада.

Катерицата ражда два пъти годишно, след 35-40 дневна бременност, от 3 до 7 малки. Те са слепи, но след около месец проглеждат и до есента израстват напълно. Още през следващата година те започват да се размножават.
Катерицата може да нанесе известни щети на дървесната растителност като огризва кората, прехапва връхчетата на дърветата, унищожава много семена. При по-голяма плътност притеснява гнезденето на пойните птици. В тези случаи числеността й трябва да се регулира.



Коментари
7 коментара

Ивелина Асенова, 11 г.,

Публикувано на 17.07.2010

Видях нещо подобно във Уикипедия.

Василена. Тодорова., 8 г.,

Публикувано на 07.11.2010

Катерицата е животно което може да е крадливо и миличко . Яде жълъди и др. ядки . И скача по дърветата там има хралупа .

павче , 11 г.,

Публикувано на 26.01.2013

Много сладко животинче!

ася емилов, 9 г.,

Публикувано на 21.02.2019

аз съм влезла в аз дете защото правя проект по катерицата и в уикипедиа сащо го има

Виви Милева, 1876г г.,

Публикувано на 23.04.2019

Шегувам се !!!Това описание на катерица е страхотно !!!Благодарим за чуднесната информация която вие ни давате!!!Вие много ми помогнахте с домашното ми!!!

denis davidov, 9 г.,

Публикувано на 05.05.2020

cool

Габриела Колева , 11 г.,

Публикувано на 19.02.2023

Помогнахте ми

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град