любопитно

Начало | любопитно | Какъв искаш да станеш като пораснеш – може би CEO?

Какъв искаш да станеш като пораснеш – може би CEO?

Аз детето | 2018-06-01

Какъв искаш да станеш като пораснеш – може би CEO?

Какъв искаш да станеш, когато пораснеш? Това е въпрос, който със сигурност чувате от време на време. И така, какъв е вашият отговор? Пожарникар? Лекар? Учен? Учител? Всички тези професии са чудесни и благородни и повечето деца ги предпочитат, защото лесно може да се разбере какво точно трябва да правиш. Често обаче накрая се оказва, че когато пораснеш работиш нещо друго, защото учителството е чудесно, но в този свят трябва да се вършат и други неща! Така например има една много важна позиция, която никое дете не избира, но има възрастни, които след това практикуват тази професия с удоволствие. За какво говорим ли? За CEО или казано на български главен изпълнителен директор.

Това звучи много отговорно, нали? И си е точно така. Главният изпълнителен директор всъщност е шефът на една компания. Независимо дали ръководят малка местна фирма или голяма многонационална корпорация, главните изпълнителни директори са на върха на организационната пирамида. Но какво точно прави един главен изпълнителен директор в работното си време? Работи ли във фабриката, където се правят джаджи? Може би прекарва времето си да мисли за умни рекламни лозунги? Може би да прекарва по-голямата част от времето си по телефона, продавайки продукти на хора? Тези видове задачи са необходими, но те се извършват от други хора. Задачата на главния изпълнителен директор не е лесна за обобщение, защото не се вписва добре в определена категория.

Докато повечето служители на компанията имат много специфични задачи, за които отговарят, главният изпълнителен директор отговаря за компанията като цяло. В резултат на това той трябва да наблюдава ежедневно широко разнообразие от хора и задачи. Главният изпълнителен директор отговаря за определянето, комуникацията и изпълнението на стратегическото ръководство на компанията. Това включва вземането на окончателните решения за това как ресурсите на компанията, включително хората, ще бъдат използвани за производството на продукти, които ще генерират доходи и ще увеличат стойността на компанията.

CEO трябва да умеят да делегират власт. За да бъдат успешни, те трябва да наемат хора, които да управляват всеки основен аспект на бизнеса. В повечето компании е непрактично за главен изпълнителен директор да се среща редовно с всеки служител. Вместо това, изпълнителните директори се срещат с по-малка група мениджъри, които докладват на главния изпълнителен директор за конкретна част от компанията. През 80% от времето си главните изпълнителни директори си взаимодействат с други хора. Това означава, че те прекарват по-голямата част от деня си в срещи, независимо дали са под формата на срещи лице в лице или телефонни конферентни разговори. Тези срещи обикновено са със служители на компанията. Те обаче могат да включват и взаимодействия с други, като инвеститори, акционери, членове на борда на директорите или представители на други компании. Всъщност главният изпълнителен директор е основната комуникационна точка между компанията и нейния съвет на директорите.

Ръководителите също могат да отделят много време за пътуване. Ако дадено дружество има места по целия свят, може да е необходимо главният изпълнителен директор да пътува редовно на други места, за да се срещне със служители. Комуникацията е основна отговорност за главен изпълнителен директор. Когато не се срещат с хората, главните изпълнителни директори отделят много време за телефонни разговори и отговаряне на имейли. Един главен изпълнителен директор може да получава стотици електронни писма всеки ден, много от които изискват отговор.

Това звучи ли като много работа? Защото е! CEO често имат големи заплати, защото носят значителна отговорност и работят много дълги часове. Повечето изпълнителни директори работят през уикендите и никога не са наистина на почивка и нямат истинско свободно време. И така, какво мислите? Бихте ли искали да сте бъдещ главен изпълнителен директор? Ако сте стратегически мислител с велико виждане, превъзходно лидерство и отлични комуникативни умения, то тогава професията на главен изпълнителен директор може би е вашето бъдеще!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град