Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как цъфтят иглолистните дървета? Ще ви покажем трите най-красиви!

Как цъфтят иглолистните дървета? Ще ви покажем трите най-красиви!

Аз детето | 2019-04-18

Как цъфтят иглолистните дървета? Ще ви покажем трите най-красиви!

Може и да не сте го забелязали, но вечнозелените иглолистни дръвчета, също като всички, през пролетта си „обличат празничните одежди“. Макар техните да не са чак толкова видими, цветни или ароматни, също са така красиви и интересни. Искате ли да разберете как цъфтят иглолистните дървета?

„Нима елхите цъфтят“? – ще попитате вие! В действителност те не принадлежат към цъфтящите растения, а са от семейството на голосеменните и затова не цъфтят така красиво като ябълките или черешите. Но все пак техните „цветове“ са не по-малко интересни и е хубаво да им обърнем внимание. А и както ще видите, стига да знаете какво точно да снимате, стават за чудни пролетни снимки. Вече сте готови да разберете – чудесно. Но първо нека ви разкажем кои точно са иглолистните растения. Под това наименование всъщност се включват 7 семейства с над 600 вида растения. От голямото многообразие голосеменни, съществували някога по земята, днес до нас са достигнали едва около 800 вида. Независимо от факта, че видовете иглолистни растения са много по-малко на брой от покритосеменните, някои от тях заемат огромни територии от сушата, а много от тях освен това са видове с големи размери и ценна дървесина, и имат важно средообразуващо и стопанско значение. Някои класификации включват в отдел Pinophyta гинковите (Ginkgophyta), гнетовите (Gnetophyta) и цикасовите (Cycadophyta), докато при други те са самостоятелни отдели.

Ела

В природата има повече от 40 вида ела. Най-често елата расте в планинските райони на умерените ширини с добра влажност в Европа, Северна и Централна Америка, Азия, Северна Африка. У нас расте само един диворастящ вид – бяла мура. Можете да я срещнете в планините. „Цветовете“ на това тънко, елегантно дърво са изключително красиви и варират от жълто до червено, синьо, зелено, пурпурно! Всъщност това са шишарки, но преди да станат такива, изглеждат много красиви и именно това е пролетната премяна на всяка ела – новите шишарки.

Лиственица

Листвениците са род иглолистни дървета от семейство Борови, разпространени в хладните части на умерения пояс на Северното полукълбо. Лиственицата е избрала да расте най-много в полярните низини на Аляска, планините на САЩ, европейските Алпи. Широко разпространена е в Канада, Русия, Монголия. У нас можете да видите европейска лиственица. Устойчиви на замръзване, бързорастящи, светлолюбиви растения. Това е единственият вид иглолистни дървета, които през есента променят цвета на игличките си в жълто. А през пролетта – виждате на снимката.

Смърч

Европейският смърч, широко разпространен на територията на България, се превърна не само в герой на приказки и песни, но и все по-често го украсяваме за Коледа у дома. Вечнозеленият смърч се състои от 50 отделни вида. Расте в субтропици, умерени и студени райони на Северното полукълбо. През пролетта той е наистина много красив. Новите шишарки, които поникват върху клоните му изглеждат като впечатляващи лилаво-червени топчици.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град