забавна наука

Начало | забавна наука | Как сапунът прави пяна не се чудете, а прочетете и научете!

Как сапунът прави пяна не се чудете, а прочетете и научете!

Аз детето | 2018-03-12

Как сапунът прави пяна не се чудете, а прочетете и научете!

Ахххх... има ли нещо по-хубаво от топла вана след дълъг ден? Училище, тренировка по спорт, домашни, вечеря, малко игри... и накрая няма нищо по-хубаво от топла пенлива и балончеста баня преди лягане. Пълните ваната с идеалната температура вода и след това изсипвате приятно ухаеща пяна за вана или душгел. И водата започва да се пълни с уханна пяна и тя да става все повече и повече. Толкова много пяна и толкова невероятно и весело изглежда. Въпреки че има много различни видове козметики за вана обаче, те имат една основна съставка без която нищо няма да се получи. Тя се нарича сапун!

Но какво е това специално нещо в сапуна, което прави тези удивителни мехурчета и пяна! Ако напълните ваната просто с чиста вода такова нещо няма да се случи никога. Защо добавянето на сапун към водата превръща обикновена вана с вода в „увеселителен парк“ от пяна? За да разкрием тайната на сапуна ще трябва да изследваме химията на молекулите му. Когато сапунните молекули се смесват с водните молекули, те отделят малки капки вода, за да образуват мехурчета. Всъщност молекулите на сапуна са много специални, защото всяка от тях е наполовина различна – едната половина привлича водата (нарича се още хидрофилна), а другата я отблъсква (хидрофобна). Така две от тези сапунени молекули притискат молекула вода по средата, точно като кюфте в сандвич.

Това създава тънък филм (слой), който обхваща в себе си малка част от въздуха наоколо. Досещате ли се как наричаме подобно нещо? Мехурче, разбира се! Всъщност мехурчетата са точно това – въздух обхванат от тънък слой сапунени и водни молекули. Не се съмняваме, че сте си правили сапунени мехурчета и няма как да не сте забелязали, че ако размахате във въздуха пръчката вместо да духате изглежда така че сякаш ще получите разтеглено мехурче, но в момента в който то се откъсне от пръчката отново си е със идеално сферична форма. Защо всички мехурчета образуват сфери? Това е мястото, където физиката и геометрията влизат в действие. Повърхностното напрежение, присъстващо в повърхността на сапунения слой на мехурчето, ще го принуди да заеме възможно най-малката форма за обема на въздуха, който има вътре. Поради законите на физиката и геометрията, сферата използва най-малко количество енергия, за да обгради определен обем въздух, затова никога няма да намерите квадратни или триъгълни мехурчета!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Цветни змийчета от сапунени мехурчета – нов и цветен начин за игра със сапунени мехури
Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!
Домашна рецепта за страхотни сапунени мехури



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град