забавна наука

Начало | забавна наука | Как ли се образуват ледените висулки?

Как ли се образуват ледените висулки?

Аз детето | 2019-01-09

Как ли се образуват ледените висулки?

Обичате да украсявате къщата си за зимните празници? С наближаването на зимната почивка и застудяването на времето, много хора очакват с нетърпение да украсят къщата си с разноцветни лампички, снежинки от хартия или пък дори да нарисуват такива на прозорците си и още куп зимни украси. Някои от най-зашеметяващите зимни декорации обаче не са нито рисунки, нито лампички, те са сътворени изцяло от природата. Когато температурите паднат под нулата и завали лек сняг или пък дъжд покривите на къщите, блоковете, балконите и други подобни места се украсяват с блестящи шипове замръзнала вода. За какво говорим? За ледените висулки! Не мислите ли, че са много красиви? Ако някога сте виждали ледени висулки отблизо, е ясно от какво са направени: лед! Името им дори го издава. Но как се появяват ледените висулки? Това не е като шипове от лед да падат от небето, прикрепвайки се към различни места...

Ледените висулки се образуват по естествен процес, който изисква определени метеорологични условия. Първо, имате нужда от дъжд, сняг или градушка. Ако по покрива на дома ви или друга сграда има дори и съвсем малко сняг, има голям шанс скоро да се „украси“ от ледени висулки. След това се нуждаете от комбинация от ниски температури и слънчева светлина. Слънцето е необходимо, за да се стопи част от снега или леда, за да се образуват малки водни капки. Тъй като водата започва да капе от ръба на плоскостта, като например покрив, минусовата температура на въздуха ще доведе до замръзване на капките, създавайки основата на нова ледена висулка. Ако процесът завърши дотук, ледените висулки могат да изглеждат като малки ледени пръчици. Както вече знаете, ледените висулки в крайна сметка придобиват дълга, тънка, конусообразна форма. Защо се случва това?

Тъй като Слънцето продължава да разтопява сняг или лед от покрива, водата продължава да се стича по бавно растящата ледена пръчица. Капките вода се плъзгат по външната страна на ледената висулка и се охлаждат, когато достигнат почти до края. Тогава се замразяват и добавят дължина на висулката. Това се случва, защото студът навън, който заобикаля висулката действа като „изолиращо одеяло“. Тъй като топлината се повишава заради слънчевите лъчи, този изолиращ слой на въздуха е по-дебел в горната част, така че горната част на ледената висулка остава по-топла. По този начин капещата вода продължава да тече към края, където изолационният слой е по-тънък и позволява на капките вода да замръзнат отново.

Този цикъл на размразяване и повторно замразяване се повтаря толкова дълго, колкото позволяват метеорологичните условия, което води до познатата форма на ледена висулка, която има по-широка основа с дълъг конус, който постепенно става по-тънък към края. Напоследък някои учени твърдят, че формата на ледена висулка може да бъде описана със същото математическо уравнение, което се отнася и за сталактита. Тази идея озадачи много хора, тъй като физиката на образуването на ледени висулки е напълно различна от тази на сталактитите. Други учени смятат, че образуването на ледени висулки може да бъде много по-сложно и няма как да се опише с едно математическо уравнение. Те вярват, че много други фактори, включително вятър, примеси във водата и т. н., могат да повлияят на формата на висулките. Защо изобщо се занимават с това обаче? Надяват се да разберат всичко за ледените висулки, за да могат да се направят подобрения в проектирането на неща като самолетни крила и електропроводи.

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град