зоокът

Начало | зоокът | Кадифена потапница – силно застрашен вид патици се появиха у нас

Кадифена потапница – силно застрашен вид патици се появиха у нас

Аз детето | 2018-12-07

Кадифена потапница – силно застрашен вид патици се появиха у нас

Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района на Дуранкулашкото езеро за пръв път през последните 15 години. Видът е много рядък за нашата страна и прелита дотук само по време на миграция. Наблюдението е направено от екип на Българско дружество за защита на птиците по време на теренни проучвания в района на Приморска Добруджа.

През 2015 година кадифената потапница е категоризирана като световно застрашен вид, защото е отчетен спад от 40 на сто от световната популация на вида. Това прави всяко наблюдение на кадифената потапница важно за орнитологичната общност. Видът е северно зимуващ, като се задържа в района на Балтийско море, където може да бъде наблюдаван в морето, както и в района на Германия и Полша. До България достигат изключително рядко единични индивиди, като е по-вероятно кадифената потапница да бъде забелязана по река Дунав, някои вътрешни язовири и по Южното Черноморие, но тези наблюдения имат случаен характер.

Екипът направил наблюдението вярва, че е възможно кадифената потапница и друг път да е посещавала инцидентно Дуранкулашкото езеро, но въпреки че районът се посещава редовно от орнитолози и туристи с цел наблюдение на птици, не е регистрирано нейно наблюдение от края на 90-те години до момента.

Снимка: Валентин Катранджиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град