любопитно

Начало | любопитно | Къде отива снегът, когато се стопи?

Къде отива снегът, когато се стопи?

Аз детето | 2019-01-31

Къде отива снегът, когато се стопи?

Не сме сигурни как е при вас, но при нас в последно време има много сняг и това е огромна радост. Обожаваме снега, спускането със шейни, замерянето със снежни топки пък е неописуемо забавно. А пък правенето на снежни човеци ни е любимо. И с целия сняг, който виждахме около нас, направихме много снежни човеци. Малки, големи и огромни. Всъщност бяха приблизително около 24 387 снежни човека. Еее, добре де малко преувеличихме, не сме направили толкова снежни приятели за един месец, но може би за 3-4 години със сигурност. Представяте ли си колко би било... интересно... странно... ако всички снежни човеци, които някога са правили децата по света си оставаха. Планетата щеше да е пълна с тях и сигурно нямаше да можем и да се разминаваме. За щастие обаче те по някое време изчезват, особено щом времето навън се затопли и изгрее слънцето. Но къде ли отиват се питаме ние... Прочетете и ще разберете какво се случва с тях и с целия този сняг!

Снегът, който е замръзнала (твърда) форма на вода, се топи, когато въздухът стане по-топъл от 0 градуса Целзий. Когато слънцето грее и затопля земята, снегът започва да се топи и се превръща отново в течна вода. Тази вода попива в почвата, където растенията я изпиват, за да могат напролет да пораснат отново. Ако земята вече е наситена (има достатъчно вода) останалият разтопен сняг ще отиде в езера, реки и други водни обекти. От този момент нататък снегът се включва в така наречения кръговрат на водата.

Кръговратът на водата накратко казано представлява поредица от състояния през които водата в природата минава и се движи, докато пътува от земята и водните тела в атмосферата и евентуално се връща към земята и водните обекти. Трите стъпки на водния кръговрат са изпарение, кондензация и утаяване. Слънцето изпарява водата, която пък се превръща в пари и се издига в небето. Когато водните пари се издигнат високо в атмосферата, те се охлаждат. Някои от тях стават на облаци при процес наречен кондензация. Когато облаците станат прекалено наситени с вода, водата се връща на земята. В зависимост от температурата, водата може да се върне на земята като дъжд, сняг или лед. След като се върне на земята, познайте какво? Целият процес започва отначало. Ето защо се нарича кръговрат. Просто продължава непрекъснато!

Снимки: pixabay.com

Прочетете още интересни снежни факти:
Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата
Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град