интересно

Начало | интересно | Изберете си: къща цвете или къща змия

Изберете си: къща цвете или къща змия

Аз детето | 2014-05-22

Изберете си: къща цвете или къща змия

Чували ли сте за биоархитектура? Това е нов стил в архитектурата и строителството на сгради, използващ структурни елементи, които съществуват в природата. В биоархитектурата има едно-единствено правило – вместо стомана, бетон и стъкла, трябва да се използват естествени материали като камък, дърво и други. Също така сградата трябва да е напълно в хармония с околния пейзаж. А може би трябваше да започнем така, какво мислите, вместо да живеете в дом от бетон, тухли и железа, той да бъде направен от дървета и камъни и да има формата на цвете например, а не на кутийка? Интересно и прекрасно е, нали?

Такива домове се наричат още къща камуфлаж. Те са измислени от Франсоа Роше, френски архитект. Неговата къща е първата такава, тя е съставена от зелена мрежа от листа и клонки и всъщност се намира под земята, направена в естествена пещера. Но като казваме пещера, не си представяйте дом като на Флинстоун. Има си всички удобства, които и ние, а и някой допълнителни. Без отопление и климатици, в дома на Роше е хладно през лятото и топло през зимата, заради това, че е под земята. Има си ток, тоалетна, баня, прозорци и всичко останало. Освен това зелената трева по покрива на къщата предпазва много добре от вятър и дъжд. Благодарение на добрата естествена изолация, този дом консумира и по-малко електроенергия.

Подобна къща може да се види и в японския град Фукуока. Тя прилича на огромно зелено стълбище и градина, в която ако човек реши, може да си направи чудесен пикник и да се наслади на заобикалящата го природа в собствения си дом.

Това пък е домът на Константин Мелников, голям фен на пчелите. Точно заради това и домът му има форма на пчелна пита. Германският инженер Ото Фрай пък е изградил дома си като гнездо.

Според хората, силно интересуващи се от този вид архитектура, това не е просто строене на сгради, а алтернатива на информационните технологии. Това е така, защото този вид строене на сгради идва да замени неестествените форми на сградите, да ги направи по-красиви и по-близки до природата. През май 2006 година един американски архитект построява къща, наподобяваща черупка на охлюв. Като домът наподобява формата на черупка не само външно но и вътрешно. А през 2007 г. под ръководството на този американец в Мексико е построена и къща „змия“. Тя прилича на дълга тръба, минаваща през живописна местност близо до центъра на града. Този човек дори е написал цяла книга за този вид строене. Той смята, че всеки трябва да живее в малки пропорционални домове на места с красива природа, които задължително да бъдат построени от естествени материали с местен произход. Такова е мнението и на останалите специалисти. Те смятат, че биоархитектурата ще добива все по-голяма популярност, особено в големите градове, където има толкова малко място за зеленина и истинска природа.



Дали самите вие бихте искали да живеете в подобна къща? Кое избирате: типичния дом, в който живеете сега или красиво цвете? Ще се радваме да споделите мнението си с нас.



Коментари
1 коментар

кат нанева, 10 г.,

Публикувано на 11.05.2015

Въпрос към аз детето ;аз избрах цветето ,а какво означава това и кога ще има нови тестове

От редакцията: Здравей, това не е точно тест, просто сме написали интересна информация и ни беше интересно коя къща ви харесва най-много. Иначе съвсем скоро пуснахме тест за филмчето „Университет за таласъми“.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град