География

Начало | География | Испания

Испания

Елица Игнатова | 2011-01-16

Испания

Кралство Испания е държава с многобройно население и се намира в Югозападната Европа на Иберийския полуостров. Населението и е повече от 45 млн. души, като почти всички са католици християни. Официалният език е кастилски. В миналото тя е била под властта на Римската империя близо 500 години, а по-късно повече от 700 години под властта на маврите, които са мюсюлмани.
Днес тя е парламентарна монархия. Наследствения монарх е Хуан Карлос, а изпълнителната и законодателната власт са съответно правителство и парламент. Страната е разделена на 17 административно-политически области. Те разполагат с много голяма свобода за самостоятелно управление. Днес столица на Испания, както и най-голям град е Мадрид.

На запад Испания граничи с Португалия. На юг държавата граничи с Мароко чрез градовете Сеута и Мелиля. На североизток тя граничи с Пиринеите с Франция и малкото княжество Андора.

В Испания се намира голямото плато Месета, което заема повече от половината и територията. Петте най-дълги реки в Испания са Тахо, Дуеро , Гуадиана и Ебро. Всички те освен Ебро текат от изток на запад и се вливат в Атлантическия океан. В испанските Пиринеи има близо 1000 ледникови езера.

Природата на Испания е надарена с голямо разнообразие — има приблизително 8000 вида висши растения. В близост до град Елче се намира единствената в Европа естествена палмова гора. Там се срещат много животни: мечка, благороден елен, вълк, лисица както и испански рис, генета, мангуста, десман и много други животни. Там се срещат поти всички европейски грабливи птици.

Характерния климат на Испания е влажен, защото е повлиян от Атлантическия океан. Зимата в Централна Испания е мека, което значи , че испанците почти не могат да се радват н асняг, а лятото сухо и горещо и е много подходящо за плаж. Ето затова в Испания е добре развит туризмът. Всяка година тук идват милиони турист, които са очаровани от средиземноморската кухня и от богата история на страната. Испания е прочута с разнообразната си култура.
Испанската култура е повлияна от многобройните народи, населявали Пиринейския полуостров през вековете — иберийци, келти, римляни и маври. Всички те са оставяли своя почерк със своите знания, традиции, обичаи и са сформирали днешната уникална палитра от музика, танци и разбирания на испанците. Освен това свое влияние оказват Атлантическия океан и Средиземно море, които се явяват връзка с други народи по техните брегове.
Днес всяка област в страната има свое собствено културно лице. Най-популярни музикални инструменти в цяла Испания са китарата, дайрето и кастанетите. Най-популярният танц е фламенкото. Състои се от три части — песен, танц и свирене на китара и отразява изключителния стремеж на испанците към свобода и красота. Древната традиция за организиране на борби с бикове, наречена корида, е издигната от местните хора до изкуство и стребежът им е да изразят благородство, мъжество и красота.

Световно известин имена, които идват от Испания са на писателят Сервантес, художниците Салвадор Дали, Франциско Гоя и Пабло Пикасо, музикантът Пако Де Лусия. Голямо световно име е и архитектът Антонио Гауди. Неговите сгради са изненадващи и различни по форми. Съвременните испанци са много темпераментен и сърдечен народ, който продължава да дава своя принос и днес в световното културно и икономическо развитие.



Коментари
9 коментара

Мартин Игнатов , 12 г.,

Публикувано на 16.01.2011

До редакцията:Може ли да пущаме информация за държави, но без да участваме в конкурса....???

От редакцията: Да, разибра се, даже много ще ни помогнете ако искате да го правите. :-)

Мартин Игнатов , 12 г.,

Публикувано на 16.01.2011

Направете специална тема в "Наука" за държавите...например темата може да се казва "География"

От редакцията: :-)

Християн , ,

Публикувано на 17.01.2011

Точно, ама никак не е интересно. Скучно е и може да се прочете отвсякъде. Разочарован съм

Симона Иванова, 10 г.,

Публикувано на 02.02.2011

много ми хареса иэторията беше впечетляваща

Анджи , ,

Публикувано на 01.04.2011

До редакторите: Здравейте! Искам да питам "Може ли да ви пращаме презентации?".

От редакцията: Може, но няма как да ги качваме на сайта.

arzy zuzi, 10 г.,

Публикувано на 28.08.2011

tozi sait e mnogo qk

arzu shenol, 10 г.,

Публикувано на 28.08.2011

i az iskam da vi pitam nesto.Otkade nomirate tolkova mnogo informafiq.bix iskala az sim lubitelka na tizi sait i mi pomaga vinagi sis orocite

Таня Костадинова, 11 г.,

Публикувано на 11.11.2012

В книгата ,,Пътешествията на Доктор Дулитъл" прочетох,че борбите с бикове са ужасно гадни.Ядосват бика,после за да го уморят му дават няколко коня,той ги убива и после като се измори матадорите го убиват.Ужасно!Текста е много интересен.

Ивет Янчева, 9 г.,

Публикувано на 08.12.2013

Аз съм била в Испания.Много е хубаво.Даже перфектно съм научила испанския.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град