Инициативи

Начало | Инициативи | Искате ли да имате картичка летяла в Космоса?

Искате ли да имате картичка летяла в Космоса?

Аз детето | 2020-10-19

Искате ли да имате картичка летяла в Космоса?

23 октомври е крайната дата до която всички ученици от България могат да напишат или нарисуват на пощенска картичка своя отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“. После тази картичка може наистина да посети необятното космическо пространство и да бъде върната на Земята с един от предстоящите полети на ракетата New Shepard на компанията на Джеф Безос с печат Flown to Space („Летял в Космоса“).

Космическа Поща е инициатива на Клуб за бъдещето – организация с нестопанска цел, учредена от компанията Blue Origin – която разработва космически ракети за многократно използване. Целта на #КосмическаПоща е да насърчи интереса на учениците в областта на STEM дисциплините (от английски Science, Technology, Engineering, and Math – наука, технологии, инженерство и математика) и да започне разговор по теми като устойчиво използване на земните ресурси, етично проучване на Космоса и космическо инженерство. На специално създаден микросайт на български, „Клуб за бъдещето“ предоставя достъп на учениците и техните учители до своята стандартизирана учебна програма, както и до редица предизвикателства, които да провокират техните разсъждения по темата за Космоса. Например, учениците могат да разработят маркетингова кампания за космически шоколад, да проектират уред, който работи в Космоса, както и да напишат космическа конституция. Така от упражнение по рисуване инициативата се превръща във възможност за създаване на решения, свързани с проучването на Космоса.

България е поканена да бъде първата страна в света, която да участва на национално ниво в тази инициатива благодарение на добрите взаимоотношения между екипите на Blue Origin и BrightCap Ventures. Куриери на спедиторската компания Speedy ще съберат картичките безплатно от всяко участващо училище и ще ги доставят в София, за да летят за САЩ, и ще ги върнат обратно до децата след връщането на картичките от Космоса. За осъществяването на инициативата помагат и първата българска космическа компания Endurosat, детският научен център „Музейко“, фондация „Америка за България“, Министерството на образованието и науката и Регионалният инспекторат по образованието – София град.

Искаш да изпратиш картичка в Космоса? Следвай описаните тук стъпки и не забравяй да кажеш на съучениците си!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град