интересно

Начало | интересно | Искате да станете космонавт – тогава трябва да можете да решите тези задачи!

Искате да станете космонавт – тогава трябва да можете да решите тези задачи!

Аз детето | 2018-06-18

Искате да станете космонавт – тогава трябва да можете да решите тези задачи!

Всяко дете в един момент от живота си мечтае да лети в ракета, да стигне до някоя друга планета или да види звездите отблизо! Някои намират тази мечта за забавна известно време, след това решават, че други неща са повече по вкуса им, за втори това си остава просто мечта, а трети я сбъдват и един ден наистина стават космонавти и отиват на мисия след мисия. Вие от кои сте? Смятате ли, че имате нужното, за да гледате планетата Земя от космоса или пък защо не един ден да сте първия човек стъпил на Марс? Лесно можете да проверите дали имате необходимите качества. Астронавтът Тим Пийк публикува няколко задачи, които са му били зададени преди да бъде избран като един от петимата от общо 8 хиляди кандидати за полет до Международната космическа станция. Задачите са предназначени да тестват логиката, зрителната памет, възприятие и концентрация на кандидатите.

„Изборът за астронавт бе едно от най-трудните предизвикателства, които трябваше да преодолея, но наградата бе едно от най-вълнуващите, променящи живота преживявания, които можем да си представим.“, разказва Пийк.

Опитайте се да помислите и да ги решите, а по-надолу ще намерите верните отговори. Все пак дори и да не успеете имайте предвид, че това не означава, че не ви бива за космонавти. Все пак тези задачи се дават на възрастни хора, които преди това са учили много, а на вас тепърва ви предстои! Ако обаче успеете да решите дори една от тях, запомнете, че космосът ви очаква!

Задача 1

Коя от тези комбинации от фигури трябва да запълни липсващия квадрат?

Задача 2

Ако колелата 1 и 2 имат един и същи радиус, колко бързо ще се завърти колелото 2, ако колелото 1 се задвижи?

Задача 3

Колко най-много са пресечните точки на пет прави линии в една равнина?
а) 2; b) 5; c) 10 или d) 4

Задача 4

Пазачът в зоологическата градина има храна, която ще стигне за 78 дни за 7 лъва. За колко дни ще стигне храната за 21 лъва?
а) 26 дни; b) 30 дни; c) 28 дни; d) 27 дни

Отговори:
1) b;
2) a;
3) c;
4) a.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град