покани

Начало | покани | Интересната изложба „Изобретенията“ гостува в Разград

Интересната изложба „Изобретенията“ гостува в Разград

Аз детето | 2017-04-06

Интересната изложба „Изобретенията“ гостува в Разград

Детски научен център Музейко цели науката да бъде достъпна и близо до всяко дете. Като част от социалната програма на музея за 2017 година, една от изложбите, заедно със специално разработени образователни занимания за училищни групи, пристигна в Североизточна България.

Днес детският научен център открива изложба „Изобретенията“ в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Тя е посветена на сензационните открития на 19 и 20 век и показва едни от най-известните приспособления, променили света. До месец октомври 2017 г. деца и възрастни ще имат възможност безплатно да се докоснат до всеки един от експонатите и да изпробват техните интерактивни модули.

„Изключително се вълнувам, че днес съм тук. За първи път част от Музейко отива на ново място. За нас това е много вълнуващ момент, тъй като още от създаването на детския център планирахме да има пътуваща изложба. Благодарение на няколко личности, сдружения и хора от бизнеса, успяхме да привлечем достатъчно дарения, благодарение на които изложбата ще остане в Разград за 6 месеца. Чак до края на октомври ще бъде безплатна за всички посетители – както училищни групи, така и индивидуални посетители. Щастлива съм, че днес виждам толкова млади хора и деца, защото знам, че имаме една и съща цел и тази цел е да дадем възможност на децата да учат, да експериментират, да мечтаят, да се запознаят с науката и да повярват, че всеки може да бъде изследовател и откривател и да преследва смело мечтите си.“ сподели госпожа Бистра Кирова, директор на Музейко.

„За нас е удоволствие и всички трябва да сме радостни, че един такъв проект стана възможен в нашия град. Всички деца ще могат да се докоснат до нещо, което е бъдещето на 21 век. Този вид обучение е това, което дава истинските знания. В теорията се казва, че когато четеш – запомняш, когато слушаш – разбираш, но когато правиш – научаваш. И тук тъкмо това се случва.“ каза госпожа Стела Ковачева, която е сред най-ангажираните за образованието на младите хора в Разград.

Изложбата „Изобретенията“ насърчава за търсене на възможности, реализиране на собствените идеи и поощрява малки и големи да се почувстват като истински откриватели. Експозицията разказва за различните моменти от откривателството: от мига на гениалното хрумване и начините за създаване на научен проект, през неизбежните препятствия по пътя към неговото осъществяване, до успехите, които сензационните изобретения носят със себе си.

Посетителите ще могат да видят изобретения от цял свят и да се докоснат до открития, които всички познаваме и са променили живота ни. Ще имат възможност да разберат как учените са създали рентгена, телефона, морзовия апарат, както и до по-малко известни изобретения, които показват творческата ни природа – слинкито, балонът с горещ въздух, задвижваните от човешка сила автомобили.

Специална програма очаква организираните училищни групи от гр. Разград и региона и се осъществява от вторник до събота, от 9:00 до 16:00 часа с предварително записване на имейл: slavova@muzeiko.bg; 0888 007 100; лице за контакт: Диана Славова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град