География

Начало | География | Индонезия

Индонезия

Георги Николаев | 2011-01-19

Индонезия

Избрах да пиша за Индонезия, защото харесвам интересния й бит, древната култура и удивителната природа.
Столицата й е Джакарта, която е най-големия град в Югоизточна Азия. В нея са построени много високи небостъргачи, символизиращи икономическото развитие на страната. Хората в държавата са около 214 милиона души. Страната е четвърта по брой население в света. По-голямата част от жителите й са мюсюлмани, но има и много преселници, които са християни. В държавата има близо 360 етнически групи, които говорят на повече от 250 различни езика, но официалният език е бахаса индонезия. Повечето заселници живеят в селата. 
Интересни са така наречените Минангкабау, които са хора, живеещи в хълмистите райони, изповядват исляма, но начело на родовете стоят жени.

В свободното си време индонезийците се занимават с характерни за бита си дейности – танци, музика, обработка на платове, дърво, камък, както и рисуване. Популярни са куклените театри, а основният спорт е бадминтонът.

Гамеланът пък е най-често срещания вид музика в Индонезия, който се изпълнява със струнни и духови инструменти, понякога придружени от гонгове или барабани.Танците в акомпанимент на гамелани са основна туристическа атракция.

Индонезия е разположена върху островни групи между Индийския и Тихия океан и притежава забележителен животински и растителен свят. Интересно е, че в тази държава се намират най-старите гори.
Друг забележителен факт е, че в държавата има около 400 вулкана, от които стотина са още действащи. В Индонезия има обилни дъждове от декември до март и суша от юни до септември. Хората в тази държава се занимават главно със земеделие: отглеждат ориз на тераси, впити в склоновете на планините; засаждането на дървета и използването им за дървесина също е разпространено. Индонезия е известна и с подправките, които отглежда – индийско орехче, кимион, канела и люти чушки. С оризът и уникалните индонезийски подправки, кокосовото мляко и ядките, местните жители приготвят доста вкусни храни – пържен ориз например и много други. 
Разпространен метод за ръчно боядисване на платове е батикът. Този метод се използва при направата на шалове.

Туризмът в Индонезия се развива благодарение на прелестните плажове със златисти пясъци и екзотични палми, създаващи на туристите приятно място за отдих и откъсване от скучното ежедневие.

Индонезия е пъстра държава, в която можеш да срещнеш от всичко по малко и именно затова Ви разказах за нея – тя буди интерес и със сигурност си заслужава да бъде посетена. 



Коментари
9 коментара

Гери , ,

Публикувано на 19.01.2011

Страхотно е !

sofi_too sofi, 11 г.,

Публикувано на 20.01.2011

много е хубав

Йоана Драшкова, 11 г.,

Публикувано на 20.01.2011

страхотно но не си го писал ти. все едно се правиш на някой автор

Михаела Василева, 11 г.,

Публикувано на 26.01.2011

интересно е

Атанас Стефанов , ,

Публикувано на 01.02.2011

Йоана Драшкова,съгласен съм с теб!Макар и да си го променил малко,все пак звучи много оригинално!

Анна Иванова, 10 г.,

Публикувано на 03.02.2011

Стига сме се карали то просто е страхотно !

Калин Кисьов, 11 г.,

Публикувано на 03.12.2011

Това една страна,която не ме привлича особено!!!Но все пак има бит и култура!!!Радвам се,че има хора които се интересуват!!!:)

MIRA GEORGIEVA, 12 г.,

Публикувано на 18.02.2013

ZA6TO NIAMA OTGOVORI NA TEZI VAPROSI

Bauy , 13 г.,

Публикувано на 30.11.2013

az sum ot Indonesia

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град