новини детски

Начало | новини детски | И отново успех: български ученици с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

И отново успех: български ученици с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Аз детето | 2018-09-08

И отново успех: български ученици с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Четири медала – един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-ата Международна олимпиада по информатика. Състезанието е от 1 до 8 септември в Япония. В надпреварата тази година участваха 339 състезатели от 87 страни. Александър Кръстев от XІ клас на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна завоюва златен медал. Бронзови медали спечелиха Виктор Терзиев от XII клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от VIII клас на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово и Радослав Димитров от XI клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, и Антон Шиков, преподавател в школата по информатика „Шикови“ в Ямбол. Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. Предложението за това е на акад. Благовест Сендов.

През 1989 г. в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика. До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната на пето място в света.

Снимка: МОН



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град