интересно

Начало | интересно | Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Аз детето | 2017-04-16

Христос Воскресе!

Христос воскресе! Днес, 16 април, християнският свят чества един от двата най-светли празника – Възкресение Христово. Възкръсването на Сина Божи стои в основата на християнството и е най-голямото чудо, което ръководи живота на безчет хора, а тази година датата на светлия празник съвпада както за православните християни, така и за католиците. Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпънат и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба на Спасителя. След възкресението Христос се явява на Мария Магдалина, а после и на апостолите.

Във всички храмове минути преди полунощ свещениците с кръстна процесия изнасят Благодатния огън, от който всички присъстващи палят своите свещи. Процесията обикаля около църквата и пее пасхалния тропар: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува. Всички се поздравяват с Христос воскресе! – Воистину воскресе!

За всички християни този ден – Възкресение Христово – е най-светлият и тачен празник. Той е израз на победата над преходността и мрака; на вярата в пречистващата сила на любовта; на стремежа към хармония и духовно усъвършенстване.

Екипът на Az-deteto.bg ви честити Възкресение Христово и желае на вас и семействата ви много здраве, щастие, доброта и светлина в сърцата и домовете ви.



Коментари
1 коментар

Виктория Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 16.04.2017

Воистина воскресе!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град