България

Начало | България | Храм-паметник "Свети Александър Невски"

Храм-паметник "Свети Александър Невски"

Пенка Узунова, Ямбол | 2006-08-31

Храм-паметник "Свети Александър Невски"

Храм-паметникът "Свети Александър Невски" е православна църква в град София, която служи за катедрален храм на българския патриарх и е едно от историческите места на България с дълга история.

Решението за построяване на катедрална църква е взето още през 1880г. от Учредителното събрание в Търново. Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Основният камък е положен през 1882г. при изключителна тържественост. По стар обичай в основите е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

Строежът на храма започва през 1904 и е завършен през 1912г.,като цялото изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева. За кратко време, през 1916 г. храмът е преименуван на "Св. Св. Кирил и Методий",а през 1920 отново е върнато първоначалното име "Свети Александър Невски".

Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил – кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. При вътрешната украса на храма са употребени изключително качествени и скъпи строителни материали: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и др. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата "Отче наш". Заемащ площ от 3170кв. м., храмът може да побере 5000 души, колкото и най голямата зала в НДК, с което се превръща във втората по големина църква на Балканския полуостров след храм "Свети Сава Сръбски". Камбанарията му е висока близо 53м. и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката – 10кг., като общото тегло на всичките е 23 тона. Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 година. В криптата му са експонирани едни от най-красивите български икони. В изработването на стенописите участват руски и български художници сред които е и проф. Иван Мърквичка. Мозайките в храма са доставени от Венеция, а мраморната пластика е изработена в Берлин. Сред мозайките са образите на Христос, Петър и Павел, а вляво от вратите са и редица образи на светци като Вяра, Надежда, Любов и Седмочислениците – вдясно. Църквата е и сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град