интересно

Начало | интересно | Хората също го могат: водопад се спуска от фасадата на небостъргач

Хората също го могат: водопад се спуска от фасадата на небостъргач

Аз детето | 2018-07-26

Хората също го могат: водопад се спуска от фасадата на небостъргач

Неведнъж с вас сме се възхищавали на природата и нейните „умения“. Тя създава невероятно красиви птици, забележителни животни и още по-впечатляващи растения, че дори и пейзажи. Само си представете тонове разхлаждаща вода, които се изливат от някое високо място право надолу. Ама толкова бързо, че от водата сякаш излиза пушек. Може пък и да са по-малко литри и от по-ниско, но тогава впечатляват с други ефекти. Светят огрени от слънчева светлина или пък изглеждат като направени от огън! Досетихте се вече, че говорим за водопадите! Те са забележителни творения, но оказва се не само природата е способна да ги създаде. Ние хората също не сме по-малко добри от нея! Макар че това удивително нещо се пуска само по специални поводи, това не пречи да удивлява света. За какво говорим точно ли? За водопад разбира се, но създаден от хората!

В китайския град Гуейян в южната провинция Гуейджоу е пуснат в експлоатация изкуствен водопад, който се спуска по фасадата на небостъргач от височина 108 метра, съобщава в. „Метро“. Не си мислете обаче, че е лесно да се направи такова нещо и че ей сега можете и вие да направите водопад на блока. Всъщност може и да успеете, но ще ви трябват помпи с мощност 185 киловата, които да качват падащата вода нагоре. Ще трябва да си осигурите и подземно хранилище за вода, което да е с височина на 4-етажна сграда. По време на строителството проектът е изправен пред огромни инженерни предизвикателства – най-вече поради разходите за електричество, за които се смята, че са над 100 долара на час. Затова водопадът се използва само за специални случаи. „Лично аз мисля, че е хубаво“, казва жител на града на име Tengyu. „Мисля, че това е важно за туризма в провинция Гуейджоу., тъй като водопадът е известна атракция и добра реклама“, допълва той.

Много хора обаче реагират отрицателно на проекта като го смятат за ненужна суетня. Въпреки това на нас не ни пречи да споделим с вас няколко снимки на доста интересния и определено впечатляващ проект!

Снимки: Reuters

А сега вижте и как го прави природата:
Водопадът Бигар – малък, но уникален
Водопадът, от който се лее огън
Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата
Магията на Крушунските водопади



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град