интересно

Начало | интересно | Хитовата книга „Матилда“ на разказвач номер едно в света излиза с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк

Хитовата книга „Матилда“ на разказвач номер едно в света излиза с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк

Аз детето | 2016-12-06

Хитовата книга „Матилда“ на разказвач номер едно в света излиза с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк

Дни преди Коледния панаир на книгата издателство „Ентусиаст“ ще зарадва малките читатели с поредно заглавие от любимия писател на децата – Роалд Дал. „Матилда“, най-обичаната книга от малки и големи, е на книжния пазар с оригиналните илюстрации от Куентин Блейк – новина, която българските почитатели на Разказвач №1 в света очакват с нетърпение от дълго време.

Малкото момиченце Матилда е любим детски герой на милиони малчугани по целия свят, както и на техните родители. Тя е изключително умна и невероятно находчива; обожава книгите и още на 3 години сама се научава да чете.

За жалост родителите ѝ са направо ужасни. Баща ѝ е търговец на коли, но по-вярно е да се каже, че е изпечен мошеник, а майка ѝ е пристрастена към бингото и телевизионните сериали. И двамата мразят учението и презират умните хора и книгите, затова се държат с малката си дъщеря доста гадно. Те я обиждат непрекъснато и я наричат с какви ли не грозни имена – „глупава хлапачка“, „малка измамница“, „отвратителна лъжкиня“. Ето защо Матилда решава, че всеки път, когато родителите ѝ се държат лошо с нея, тя ще им отвръща със същото. А междувременно започва да посещава редовно градската библиотека, където под внимателния и милостив поглед на госпожа Фелпс успява да прочете всички детски книжки и много книги за възрастни.

Най-интересното обаче тепърва предстои! Матилда тръгва на училище и очаква всичко там да е различно. За щастие, нейна учителка е внимателната, мила и добра госпожица Хъни. Не така обаче стоят нещата с директорката госпожица Трънчбъл, която изпитва ненавист към децата. Когато Трънчбъл я напада, Матилда неочаквано открива у себе си забележителна сила, с която да отвърне на удара. За да си получи заслуженото госпожица Трънчбъл, е необходим гений, свръхчовек. И Матилда може да се окаже точно този герой.

„Матилда“ е една от книгите, които извеждат Роалд Дал до върховете на световната слава.Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“ са само част от поредицата детски книги, с които Разказвач № 1 завладява сърцата на малчуганите.

Роалд Дал пише „Матилда“ през далечната 1988 г., а интересният сюжет, образът на малката героиня и страхотните илюстрации на Куентин Блейк я правят едно от най-любимите и търсени заглавия за всички времена. През 1996 г. по книгата е заснет игрален филм, режисиран от Дани де Вито, а по-късно се ражда и мюзикъл, който и до днес пленява сърцата на малки и големи.



Коментари
1 коментар

Гери , 8 г.,

Публикувано на 04.01.2017

трънчбул с у

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град