любопитно

Начало | любопитно | Големият дружелюбен великан и Роалд Дал

Големият дружелюбен великан и Роалд Дал

Аз детето | 2012-05-22

Големият дружелюбен великан и Роалд Дал

ГДВ, или Големият дружелюбен великан е сред любимите герои на Роалд Дал. Твърди се, че писателят е измислил историята за великана заради своите собствени деца. Понякога той опирал дълга стълба под прозорците им, докато те спят, и разтварял завесите с дълъг бамбуков бастун, сякаш самият ГДВ е бил при тях и е „духнал“ сънища в спалнята им. Приятелката на ГДВ, Софи, носи името на истинско момиченце – внучката на Роалд Дал. Тя е единственият член от семейството на писателя, чието име е използвано в книгите му.

Една нощ малкото момиченце Софи, което е сираче и живее в сиропиталище, не може да заспи. Докато гледа надвесено през прозореца си, то вижда огромна тъмна фигура – великан с дълъг плащ, куфар и нещо, приличащо на тромпет. Странната сянка измъква буркан, изсипва съдържанието му в тромпета и го духва през прозореца в спалнята на спящите там деца. Похитителят, ГДВ – Големият дружелюбен великан, висок двайсет и четири стъпки, с удивителни уши, забелязва, че малкото момиче става свидетел и го отвежда със себе си.

На следващата сутрин Софи се озовава в непознатата страна на великаните, в тайнствена огромна пещера с висок скалист таван, огромен камък на входа и с много рафтове, пълни с буркани. В страната на великаните живеят още деветима великани, но не добри като ГДВ, а свирепи и зловещи: Кръвопиеца, Плътояда, Костотрошача, Човекогълтача, Детедъвкача, Месорезача, Дроболапача, Девицеукротителя и Касапчето.  Те са още по-високи и от ГДВ, грозни са и се хранят с хора. Много мразят Големия дружелюбен великан, защото той е единственият великан в тази чудата страна, който не се храни с хора. ГДВ се храни с пъпкавици, пие бъбалогазоза и прави фръцкопук. Говори чудновато, пише с грешки, има свръх остър слух и колекционира добри сънища в буркани, които по-късно разбърква и ги духва в спалните на спящите деца. Улови ли обаче някой кошмар, великанът се разстройва, затваря го в буркан и го пази за извънредни случаи, каквито са битките с останалите великани.

Впечатлена от жестокостта на лошите великани, които всяка вечер излизат на лов сред хората по цял свят, за да крадат за храна най-вече дечица, Софи измисля спасителен план. Ще им помогне не кой да е, а кралицата на Англия! Всичко обаче ще започне със забъркването на един кошмар. После ще се намесят военновъздушните сили и сухопътните войски. Но ще заловят ли човекоядците?

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни — романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Той е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са и филмирани.

Умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Тази година, за да почетем подобаващо и ние Разказвач №1 в света организираме конкурс, който можете да видите тук.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

В средата на месец май издателство „Ентусиаст“ прибавя още едно заглавие към поредицата с истории за деца от световноизвестния писател Роалд Дал – „ГДВ“. Изданието е с оригиналната корица и илюстрациите на любимия художник на Разказвач №1 в света - Куентин Блейк.

 



Коментари
1 коментар

Виктория Борисова, 9 г.,

Публикувано на 23.05.2012

Много интересна информация. Поздравления към този, който е намерил тази статия или я е написал.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град