новини детски

Начало | новини детски | Гергьовден е!

Гергьовден е!

Аз детето | 2019-05-06

Гергьовден е!

Днес православната църква чества празника на свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделците и на стадата, затова на трапезата днес се слага агнешко месо. С Гергьовден започва лятото и новата стопанска година според поверията.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Той олицетворява идеалния войн, покровител на войската. Според народните поверия и легенди е славен юнак, змееборец, който спасява девойка от ламята от долната земя и именно този му образ е застъпен в иконографията – светецът пронизва ламя с копието си, възседнал бял кон.

На днешния ден имен ден празнуват около 200 хил. българи носещи имената Георги, Гергана, Ганка и производните им.

Отбелязваме и Деня на храбростта и на Българската армия. По традиция на празника в София ще има военен парад.

След преминаването на представителните блокове на Българската армия и служба "Военна полиция" на площад "Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и Cougar и самолетите "Спартан", "Пилатус" и МиГ-29. На площада ще преминат 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба "Военна полиция" и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 и много други машини.

Снимка: Олег Попов



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град